Fabrikkarbeiderne i Årdal trenger ikke frykte oppsigelser i året som kommer. Her måler Jimmy Johansen temperaturen i ovnene.
Fabrikkarbeiderne i Årdal trenger ikke frykte oppsigelser i året som kommer. Her måler Jimmy Johansen temperaturen i ovnene. (Foto: Eivind Senneset)
Fabrikksjef Egil Fredriksen i Hydros anlegg i Årdal har ingen dyster nyttårshilsen til bedriftens 550 ansatte. Det til tross for at mange aluminiumsprodusenter i verden sliter hardt. Aluminiumsverket trosser nemlig lave priser og setter produksjons­rekord.

Til nettstedet Porten.no like før nyttår understreket Fredriksen at «Hydro kommer ikke til å si opp noen i Årdal, det kan man slå fast allerede nå».

– Man kan aldri garantere noe, men slik det ser ut nå, skal vi ikke si opp noen av våre faste ansatte. Det skyldes blant annet at vi har rundt 50 ansatte som skal gå av med pensjon de kommende tre år, sier Fredriksen til DN.

«Har gode marginer»

Aluminiumprisene er de laveste siden våren 2009. Likevel klarer Hydros aluminiumsanlegg i Årdal å tjene penger.

– Vi har gode marginer. Her tar vi all flytende metall gjennom støperiet vårt. Og da snakker vi om penger, sier Fredriksen.

Aluminiumsverket i Årdal er blant konsernets fem verk i Norge. På grunn av overkapasitet har Hydro siden 2009 stengt den ene produksjonshallen ved verket på Husnes, mens en produksjonslinje ved anlegget på Karmøy er revet.

«Vi har en kjempefordel»

Mens flere produsenter stenger verk eller reduserer produksjon, gjør sjefen i Årdal det motsatte.

– I år setter vi produksjonsrekord i Årdal med en produksjon på 208.000 tonn primæraluminium. Det har aldri blitt produsert så mye aluminium i Årdal noensinne. Jeg har et mål om at verket skal klare 220.000 tonn i året, sier Fredriksen.

Aluminiumprisen er nå over 45 prosent lavere enn den var på topp etter finanskrisen i april 2011.

Fabrikkarbeiderne i Årdal trenger ikke frykte oppsigelser i året som kommer. Her måler Jimmy Johansen temperaturen i ovnene. Foto:
Fabrikkarbeiderne i Årdal trenger ikke frykte oppsigelser i året som kommer. Her måler Jimmy Johansen temperaturen i ovnene. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
Fredriksen mener Hydro nyter godt av kostnadstiltakene konsernet har gjort de siste årene.

– Vi har en kjempefordel mot virksomheter som har produksjonen knyttet til dollaren, sier han.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro støtter opp om fabrikksjefens synspunkter.

– Aluminiumproduksjonen i Norge viser relativt sett god lønnsomhet, til tross for svært lave aluminiumspriser. Kost-forbedringsprogrammet med en kombinasjon av en svak krone har stykket oss, sier Molland.

Hydro har siden 2011 gjennomført operasjonelle og kommersielle forbedringstiltak på tilsammen 4,5 milliarder kroner.

Hydros ledelse presenterte i begynnelsen av desember planer om ytterligere tiltak på 2,9 milliarder kroner fra 2016 til 2019.

Halvparten taper

Analytiker Jon Gjertsen i Pareto Securities understreker at det fremdeles er tilbudsoverskudd i det globale aluminiumsmarkedet:

– På dagens priser taper om lag 50 prosent av globale smeltere penger. De siste månedene har betydelige kapasitetsnedstengelser blitt annonsert, spesielt i Kina, og vi ser potensial for en tilstramming av markedet i annet halvår 2016.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.