Røyken står ut av de store maskinene. Ut kommer endeløse meter med glohete aluminiumstråder som legges på store kveiler før de kjøres ut i den store mørke fabrikkhallen. Det er fortsatt fullt trøkk på Hydros store aluminiumsverk på Karmøy, et av Hydros fem store verk i Norge.

Men nå er krisen ved den brasilianske fabrikken Alunorte i ferd med å true produksjonen ved hjørnestensbedriften der nærmere 1000 ansatte jobber innenfor fabrikkportene. Onsdag kom meldingen om at Alunorte stenges ned. Det betyr at forsyningen av alumina fra Brasil stopper opp.

– Vi har lager av alumina til slutten av november for våre norske fabrikker, sier fabrikksjef Ingrid Guddal.

Sten Roar Martinsen, hovedtillitsvalgt i Hydro og på Karmøy, er bekymret. Fabrikksjef Ingrid Guddal har ikke mye lager igjen av alumina.
Sten Roar Martinsen, hovedtillitsvalgt i Hydro og på Karmøy, er bekymret. Fabrikksjef Ingrid Guddal har ikke mye lager igjen av alumina. (Foto: Marie von Krogh)

Dag og natt

Siden onsdag morgen da beskjeden om problemene i Brasil ble akutte, har det gått i ett for fabrikksjefen på Karmøy. Møter med tillitsvalgte, møter med ansatte og planlegging. Over 500.000 tonn med alumina fraktes årlig fra Brasil til Karmøy årlig. Nå jobbes det på spreng for å skaffe alumina fra andre verdenshjørner. Uten forsyninger av alumina stopper produksjonen.

– Nå jobbes det dag og natt internt i Hydro for å sikre leveranser av alumina, sier Guddal.

– Vi produserer fortsatt for fullt, men vi har tatt frem våre beredskapsplaner, sier hun.

Får ikke de fem norske fabrikkene nok alumina å jobbe med, betyr det at produksjonen må tas ned. Fortsatt er alt veldig usikker.

– Permitteringsvarsel?

– Det har ikke vært tema ennå, sier Guddal.

Krysser fingrene

Fredag kom det endelig noen positive nyheter. Brasilianske føderale miljømyndigheter åpnet for at Hydro, ved bruk av en moderne tørketeknologi, kan kjøre Alunorte-verket for halv maskin.

Brasilianske Fernando Ramos (midten) er leder for trådstøperiet og kom til Karmøy for 11 år siden. Nå står han midt i en situasjon der produksjonen han er sjef for, trues av hjemlandets myndigheter. Her med Odd Johan Odde (operatør) og Ingrid Guddal (fabrikksjef).
Brasilianske Fernando Ramos (midten) er leder for trådstøperiet og kom til Karmøy for 11 år siden. Nå står han midt i en situasjon der produksjonen han er sjef for, trues av hjemlandets myndigheter. Her med Odd Johan Odde (operatør) og Ingrid Guddal (fabrikksjef). (Foto: Marie von Krogh)

– Dette er et veldig positivt steg i rett retning – men det er ikke fullt grønt lys ennå, for vi trenger godkjennelse av Semas også, og det jobbes det nå med. Vi håper Alunorte snart er tilbake i produksjon og kan levere alumina til de norske verkene, sier Guddal.

Semas er miljømyndighetene i delstaten der Alunorte ligger.

– Vi fortsetter parallelt med denne positive nyheten å jobbe med å sikre videre inndekning av alumina til de norske verkene ved å kjøpe alumina i markedet. Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta å få tillatelse av den statlige miljømyndigheten, og det vil også ta noe tid å gjenoppta produksjonen ved Alunorte etter at denne godkjennelsen foreligger, sier Guddal.

Ventet positive nyheter

– Vi ble overrasket da meldingen om nedstengningen kom onsdag. Vi trodde den neste nyheten som kom fra Brasil, ville være positiv. Det som skjedde fredag natt er positivt, særlig med hensyn til våre tusenvis av kolleger i Brasil. De kan se litt lysere på fremtiden. 50 prosents drift ved Alunorte er langt bedre enn ingen drift, sier Martinsen.

Siden onsdag morgen da beskjeden om problemene i Brasil ble akutte, har det gått i ett for fabrikksjefen på Karmøy. Møter med tillitsvalgte, møter med ansatte og planlegging.
Siden onsdag morgen da beskjeden om problemene i Brasil ble akutte, har det gått i ett for fabrikksjefen på Karmøy. Møter med tillitsvalgte, møter med ansatte og planlegging. (Foto: Marie von Krogh)

Sten Roar Martinsen, hovedtillitsvalgt i Hydro, står sammen med brasilianske Fernando Ramos inne på trådstøperiet.

Siden mars i år har han fulgt den brasilianske krisen tett, både som hovedtillitsvalgt i industrikonsernet og som styremedlem i Hydro. I 35 år har han jobbet ved fabrikken på Karmøy.

– Jeg har ikke opplevd en lignende situasjon som dette før, sier Martinsen.

Han legger ikke skjul på at han fortsatt er bekymret – bekymret for konsekvensene av det som skjer i Brasil.

– Vi håper å få mer informasjon i møter neste uke i Oslo, sier Martinsen.

Brasilianske Fernando Ramos kom til Karmøy for 11 år siden. Nå står han midt i en situasjon der produksjonen han er sjef for, trues av hjemlandets myndigheter.

– Jeg tar det ikke personlig, smiler han.

– Det er en vanskelig situasjon. Men vi har opplevd tøffe tider før, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sten Roar Martinsen, hovedtillitsvalgt i Hydro.
Sten Roar Martinsen, hovedtillitsvalgt i Hydro. (Foto: Marie von Krogh)
Folk reiser i timesvis for å besøke denne butikken
Thom Olaussen driver Hobbymann i Drammen, og har ingen planer om å starte nettbutikk.
02:01
Publisert: