Onsdag morgen meldte aluminiumsgiganten Hydro at det stenger ned hele produksjonen ved Alunorte-anlegget i Brasil. Det er verdens største raffineri av bauksitt til alumina, som er den viktigste ingrediensen i aluminium.

Aluminiumsprisene steg kraftig i april på grunn av krisen ved Hydros Alunorte-anlegg som resulterte i en halvering av produksjonen, samt amerikanske sanksjoner mot den russiske aluminiumskjempen Rusal. Siden 18. april har imidlertid frykten avtatt og aluminiumsprisen har falt tilbake rundt 21 prosent.

Prishopp

Nå risikerer aluminiumsmarkedet på nytt å bli kastet inn i en turbulens. Produksjonsstansen på Alunorte skaper nå bekymring i markedet for ytterligere underskudd av alumina.

Aluminiumsprisen for levering om tre måneder steg hele tre prosent til 2181 dollar per tonn ved råvarebørsen LME etter at Hydro varslet om nedstengningen. Det er den høyeste prisen på tre måneder, ifølge Bloomberg.

Prisen for alumina er så langt i år opp 45 prosent.

Vært i dialog om produksjonsstart

Hydros aluminiumsanlegg Alunorte har produsert på halv maskin siden mars etter at brasilianske myndigheter påla Hydro å halvere produksjonen. Samtidig måtte Hydro stenge ned sitt nyeste deponi for bauksittrester.

Det har gjort at det har hopet seg opp bauksitt som Hydro frakter ned fra gruver lenger inne i landet. Deponiet nærmer seg full kapasitet.

Hydro har i flere måneder vært i intens dialog med brasilianske myndigheter for å få gjenopptatt produksjonen i Brasil. Konsernsjef Richard Brandtzæg har flere ganger vært i Brasil for å snakke med myndigheter og for å møte lokalmiljøet.

Hydro stenger også bauksittgruvene i Paragominas som ligger lenger inn i landet. Hydro mener det er altfor tidlig å vurdere totaleffekten av nedstengningen, men skriver at det kan få konsekvenser også for primæraluminiumsporteføljen, inkluderte smelteverket Albras som ligger rett ved siden av Alunorte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.