– Det er en veldig trist dag. Vi var ikke forberedt på dette.

Det sier lederen for fagforeningene ved Hydros store aluminaraffineri Alunorte i Brasil, Gilvandro Brigida.

Tirsdag fikk 53 ansatte beskjed om at de kunne snu i døren. Mange hadde jobbet i flere år ved Alunorte. Nå måtte de gå på dagen – bare en uke før de feirer brasiliansk jul 25. desember.

De rundt 1600 ansatte ved Alunorte har fryktet oppsigelser siden mars, da Alunorte ble tvunget til å redusere produksjonen til 50 prosent. Men Hydro har ventet i det lengste med oppsigelser. Hittil har det kun blitt permittert 80 personer i Hydros bauksittgruver i Paragominas, mens flere hundre ansatte er blitt sendt på tvungen ferie.

I Paragominas utvinnes råstoffet bauksitt, som på Alunorte raffineres til alumina, den viktigste ingrediensen i aluminium.

Ikke tegn på pessimisme

Det skulle gå ti måneder på halv maskin og milliarder tapt før Hydro tydde til oppsigelser ved Alunorte. Men informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro avviser at denne ukens vending er et tegn på at Hydro forbereder seg på at krisen vil fortsette i lang tid.

– Bakgrunnen for endringen som nå er gjennomført er overgangen fra trommelfilter til den nye pressfilterteknologien, og ikke knyttet til andre vurderinger eller forventninger, skriver Molland i en epost.

Fagforeningsleder Gilvandro Brigida sier Hydro har diskriminert kvinner da de valgte hvilke ansatte som ble sagt opp denne uken. Her fra Hydros aluminumsraffineri Alunorte, i Brasil, da Brigida møtte finansdirektør Eivind Kallevik som ledet Alunorte gjennom de første krisemånedene tidligere i 2018.
Fagforeningsleder Gilvandro Brigida sier Hydro har diskriminert kvinner da de valgte hvilke ansatte som ble sagt opp denne uken. Her fra Hydros aluminumsraffineri Alunorte, i Brasil, da Brigida møtte finansdirektør Eivind Kallevik som ledet Alunorte gjennom de første krisemånedene tidligere i 2018. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

Alle de 53 oppsagte har vært ansatt ved maskiner tilknyttet Alunortes største avfallsdeponi, hvor avfallsstoffer som gjerne omtales som rødslam blir lagret permanent. Nå er det gamle maskineriet, gjerne kalt trommelfilter, byttet ut med nye maskiner, kalt pressfiltre. Ikke alle de ansatte kunne omplasseres.

– Oppsigelsene er gjort i henhold til lokale avtaler og prosedyrer og de som nå er sagt opp vil ha fortrinnsrett ved eventuelle fremtidige ansettelser i Alunorte.

Det imponerer ikke de brasilianske fagforeningene.

– Dette skjer som om de ansatte ved Alunorte var ansvarlige for katastrofen i februar 2018, en katastrofe som kunne vært unngått hvis selskapet hadde gjort grunnleggende investeringer i sikkerheten rundt håndteringen av avfallsvann på anlegget, uttaler lederen Manoel Paiva i fagforeningen Sindicato dos quimicos.

«Diskriminering»

Både Paiva og fagforeningspresidenten Brigida er provosert over oppsigelser de mener er motivert av diskriminering. 24 av de ansatte som mistet sine arbeidsoppgaver da gamle maskiner ble skrotet, ble omplassert. Men ingen av dem var kvinner.

– Kvinnene fikk ikke sjansen, bare menn ble omplassert. Dette er basert på fordommer om kjønn. Det er misogyni, tordner fagforeningslederen Brigida.

– Det finnes en holdning om at operasjonelt arbeid er tungt for kvinnene. Det er absurd, sier han.

Informasjonsdirektør Molland i Hydro bekrefter at fem kvinner var blant de 53 som mistet jobben, og at ingen av de 24 ansatte som fikk nye stillinger, var kvinner. Samtidig presiserer han at de fleste av kvinnene i den nedbemanningsrammede avdelingen fikk beholde sine stillinger.

– Av 19 kvinner i enheten, var det 14 som beholdt sine stillinger. Det var derfor ikke behov for å omplassere disse. Normalt vil de fleste i en slik situasjon ønske å beholde sine stillinger fremfor å flyttes. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Oppfinner (24): –Hva er alternativet? Bare la 100.000 tonn plast ligge der ute?
01:33
Publisert: