Krisen med uvær og utslipp fra det gigantiske Alunorte-anlegget i Brasil har gitt Hydro en tøff start på året. I tillegg kommer en svak utvikling i aluminiumsprisen. Hydro-aksjen har falt rundt 24 prosent i verdi siden nyttår.

Det betyr at nær 32 milliarder kroner har forduftet fra markedsverdien av Norges fjerde største børsselskap, mer enn halvparten siden Hydro varslet om problemer i Brasil. Til sammenligning betalte Hydro rundt 30 milliarder kroner da det overtok virksomheten i Brasil fra Vale i 2011.

Trygda taper

En av dem som har fått merke kursfallet er Folketrygdfondet, det innenlandske «Oljefondet». Fondet er største Hydro-eier etter Statens direkte eierskap, og har hatt et verditap på rundt to milliarder kroner hittil i år. Fortsatt har fondet aksjer i Hydro for nesten seks milliarder kroner.

Samtidig viser oversikter over eierskapsendringer i Hydro at Folketrygdfondet har lempet ut aksjer. Fondet har redusert sin eierandel nesten hver uke det seneste året, og reduksjonen i eierandel har tiltatt de seneste ukene. Siden Hydro varslet om trøbbel i Brasil har Folketrygdfondets beholdning av Hydro-aksjer falt med mer enn åtte millioner aksjer, til en markedsverdi i denne perioden på over 400 millioner kroner. Dette er den største treukersreduksjonen på minst et år.

– Av forvaltningsmessige årsaker kan vi ikke kommentere endringer i våre beholdninger, skriver pressekontakt Marika Burvald i fondet i en tekstmelding.

Samme shorting

Beholdningsendringene kan bety én av to ting: Enten har fondet solgt aksjer, eller det har lånt ut flere aksjer til såkalte shortselgere, investorer som satser på Hydro-kursfall.

En oversikt fra meglerhuset Sparebank 1 Markets viser imidlertid at short-aktiviteten i Hydro ikke har endret seg nevneverdig i det siste. Om noe har den falt litt, og ligger under gjennomsnittsnivået.

Finanstilsynets register viser dessuten ingen shortposisjoner. Registeret skal vise alle posisjoner større enn 0,5 prosent av aksjekapitalen i Hydro.

Frykter langvarige problemer

Fortsatt er usikkerheten stor rundt når selskapet kan skru opp igjen produksjonen ved Alunorte, som i dag er pålagt å kjøre for halv maskin. I mellomtiden jobber selskapet på spreng med å få brasilianske myndigheters tillatelse til å kjøre i gang igjen for fullt.

Aksjeanalytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities hadde håpet på en løsning i løpet av de neste månedene, men frykter nå at problemene kan vedvare.

– At aksjekursen falt to prosent til mandag, er nok en reaksjon på at selskapet har innrømmet flere utslipp og at problemene ser ut til å bli mer langvarige, sier han, og understreker at en del av kursfallet også skyldes at aluminiumsprisen har falt mye siden midten av januar.

Taper 400 millioner i måneden

– Når aluminiumsprisen faller med rundt 200 dollar per tonn utgjør dette en negativ inntjeningseffekt på rundt ti kroner per aksje. I tillegg kommer en negativ valutaeffekt på to kroner per aksje, sier Sivertsen.

Truls Kolsrud Engene i SEB legger vekt på at Alunorte-trøbbel også medfører redusert aktivitet ved bauksittgruven Paragominas som leverer bauksittmalm til det kriserammede aluminaraffineriet.

– Våre estimater tilsier at situasjonen ved Alunorte i sum vil redusere driftsresultatet med rundt 400 millioner kroner i måneden, sier Engene, som understreker at gruvene har høyere faste kostnader som ikke blir borte i takt med lavere aktivitet.

Hydro har allerede pålagt 400 ansatte ved gruvene og 600 ansatte ved Alunorte ferie.

– Hvorvidt kursfallet er en overreaksjon eller ikke kommer an på hvor langvarig problemene ved Alunorte blir, sier Engene.

Fortsatt uoversiktlig

Han mener situasjonen ved Alunorte fortsatt fremstår som uoversiktlig og tør ikke fastslå om det vil ha langsiktige negative konsekvenser for Hydro.

– Vi må nok vente til den eksterne rapporten om utslippene blir lagt frem 9. april for å få et tydeligere innblikk i situasjonens alvorlighet og myndighetenes krav. Men vårt utgangspunkt er at vi tror at Hydro får lov til å gå tilbake til full produksjon ved Alunorte-anlegget igjen, sier Engene.

Hydro har allerede betalt rundt 50 millioner kroner i bøter til brasilianske miljømyndigheter og Engene påpeker at selskapet trolig også bruker mye penger på advokater og rådgivere i forbindelse med krisen. I tillegg bestemte Hydro fredag å investere en halv milliard kroner i et nytt vannbehandlingssystem ved Alunorte.

– Det er fullstendig uakseptabelt og et brudd på det Hydro står for, sa Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg mandag etter at selskapet innrømmet nye utslipp fra Alunorte-fabrikken i Brasil. (Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13
Publisert: