Skogeierne var stammen blant aksjonærene i Norske Skog i årevis, men sitter i dag igjen med noen mindre eierandeler i det kriserammede selskapet. Skogeierne leverer trevirke til Norske Skog, og frykter for ringvirkningen av en konkurs.

– Selskapet har en fremtid. Det er vi overbevist om. Så lenge den underliggende driften er god, vil det alltid være en løsning å finne, sier administrerende direktør Anders Roger Øynes i AT Skog, som samler en rekke familieskogbruk i Agder og Telemark. 

Foreningen solgte litt av sine aksjer i Norske Skog i 2015, og er nå nittende største aksjonær med aksjer for under én million kroner på dagens lave nivåer. 

– Det er klart at det har vært en vanvittig nedtur når det gjelder verdien på selskapet. I det korte bildet er det tap, men i det lange og historiske bildet har Norske Skog vært en fantastisk investering og gitt god avkastning i veldig mange år, sier Øynes.

Skogbrukerne i Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms er gjennom samvirket Allskog sjette største Norske Skog-aksjonær 

– Vi sitter. Vi leverer mange hundretusen kubikk trevirke til Norske Skog, sier styreleder Eilif Due i Allskog. 

Samvirket har sittet på rundt 5,3 millioner aksjer helt siden oppstarten av selskapet. Da Norske Skog-aksjen var på sitt høyeste noensinne i mars 2002 var aksjene verdt 833 millioner kroner. Nå er verdiene barbert til under tre millioner kroner.

– Det har ikke akkurat vært en gullgruve, konstaterer Due, som ikke ser noen grunn til å selge aksjene.

Mener situasjonen er overdramatisert

Jon-Aksel Torgersen er administrerende direktør i meglerhuset Fearnley Securities og tidligere styreleder i Norges Skog. Privat og gjennom Astrup Fearnley representerer han en av de største aksjonærene. Han er ikke bekymret. 

– Jeg klarer ikke å ta inn over meg den panikkholdningen. Jeg anser situasjonen for å være noe overdramatisert. Generelt sett er selskapet gjennom en lengre tid blitt markedsført som et konkursselskap, sier Torgersen, som understreker at driften i selskapet går bra. Selv har han kjøpt og solgt aksjer i Norske Skog over tid, og har ikke oversikten over hvor mye han har tapt. 

– Men det har jeg et avslappet forhold til. Det gjør jeg opp den dagen jeg selger, sier han. (Vilkår)

Sauseskolen: BBQ-saus
Sauseskolen: Slik lager du grillsaus til kjøttretter
01:49
Publisert: