For ett år siden ble driftene i gruvene på Svalbard stanset etter at prisen på kull hadde holdt seg lav i flere år. Hjørnesteinsbedriften har vært avhengig av statlig støtte for å holde liv i produksjonen. Men nå kan det altså gå mot ny drift, skriver Klassekampen.

– Vi har som mål å gjenåpne driften dersom kullprisene og andre forhold gjør det mulig. Det har vært en voldsom oppgang i kullprisene, og vi er i gang med en vurdering av om vi kan starte opp, men vi trenger å se en stabilitet i prisene, sier administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Ravlo sier de er avhengige av en langsiktig pris rundt 65-70 dollar per tonn.

– Kullprisene har nærmest fordoblet seg fra 45 dollar tonnet i april til 85 dollar i dag, og de langsiktige prisene ligger nå på 70 dollar, sier analysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. Prisøkningen skyldes produksjonskutt i Australia og økt import i Kina.

– En oppstart vil ha enorm betydning for Longyearbyen, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

I tillegg til stabile priser er gruveselskapet også avhengig av arbeidskapital ettersom det vil ta tid fra produksjonen starter til kullet når kjøper. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.