For tre og et halvt år siden kunne konsernsjef Terje Bøe i Bomek og daglig leder Per Ove Paulsen i datterselskapet Mil Sec juble over en 40-millionerskontrakt for levering av sikkerhetsdører til Munchmuseet.

Senere fikk konsernet en langt større ordre med levering av sikkerhetsdører til Nasjonalmuseet i Oslo. Nå er det uvisst om Bomek-konsernet får levert alle sikkerhetsdørene til Nasjonalmuseet.

Bomek, som er en av Nord-Norges største industribedrifter, er kommet i økonomisk uføre etter kraftige overskridelser på noen prosjekter. Nå prøver ledelsen sammen med eiere og långivere å redde selskapet som produserer brann- og sikkerhetsdører fra å bli slått konkurs.

På sidelinjen står 150 ansatte, leverandører samt kunder og følger spent med på redningsaksjonen.

Konsernsjef Terje Bøe i Bomek-konsernet har foreløpig ingen gode nyheter å melde.

– Vi Jobber målrettet for fortsatt drift, sier konsernsjef Terje Bøe i Bomek.
– Vi Jobber målrettet for fortsatt drift, sier konsernsjef Terje Bøe i Bomek. (Foto: Fartein Rudjord)

– Det er en pågående prosess. Både ledelsen og styret jobber for en fortsatt drift, sier Bøe til DN.

Han håper å se konturene av en løsning i nær fremtid.

– Enten finner man grunnlag for fortsatt drift, eller så blir det begjært oppbud, sier Bøe.

Det har tidligere i desember vært usikkert om ansatte i Bomek vil få utbetalt lønn i januar.

– Vi er i en prekær situasjon der de ansatte er betenkt over situasjonen, sa hovedtillitsvalgt Kim-André Slåttøy til Avisa Nordland tidligere i desember.

DN har vært i kontakt med Slåttøy, som ikke ønsker å kommentere saken utover det han tidligere har sagt til Avisa Nordland.

Stengte igjen kranen

Bomeks økonomiske situasjon har i annet halvår blitt stadig forverret. For noen uker siden sa selskapets hovedbankforbindelse DNB opp låne- og kredittengasjementet. Ifølge Avisa Nordland har banken pant på 145,5 millioner kroner. Også Innovasjon Norge kan tape stort på en eventuell konkurs, med et pant på 45 millioner kroner i Bomek.

DNB følger selskapets situasjon nøye.

«Vi er naturligvis kjent med situasjonen, uten at vi som bank kan gå inn i detaljene,» skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB i en epost.

Hvorfor sa DNB opp låne- og kredittengasjementet i Bomek?

«Vi kan ikke uttale oss om enkeltsaker. Men det vil aldri være sånn at banken går til et slikt skritt helt uten videre. Vi strekker oss langt for å finne bærekraftige og gode løsninger for kundene våre»

– Er DNB villig til å være med på en redningsaksjon av Bomek?

«Vi har alltid en dialog med kunder som havner i utfordringer. Selskapet sitter i førersetet, og så må vi andre som er rundt være med og bidra konstruktivt for å finne løsninger. Konkurs er en dårlig løsning for alle parter – det er tap-tap,» svarer Nyheim.

«Kritisk leveranse»

Bomek har inngått kontrakt på rundt 100 millioner kroner med Statsbygg for å levere og montere 100 dører til det nye Nasjonalmuseet.

Bomek har tapt stort på 100 millioners kontrakten til Nasjonalmuseet.
Bomek har tapt stort på 100 millioners kontrakten til Nasjonalmuseet. (Foto: Gunnar Blöndal)

Ifølge kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg er det kun et fåtall dører som mangler per i dag, men hun bekrefter at forsinkede leveringer fra Bomek har forsinket åpningen av Nasjonalmuseet.

– Utfordringen har vært at når dørene blir forsinket, blir det følgeforsinkelser med for eksempel vegger som ikke kommer på plass før dørene er der. Det er avgjørende for luftkvalitet, klima og fukt at dørene er på plass og blir testet før kunsten kan flytte inn, så dette er helt klart en kritisk leveranse, sier Aschim.

Hun beskriver kommunikasjonen med Bomek som god, og sier at Statsbygg er holdt orientert om situasjonen i selskapet.

«Kraftige overskridelser»

Bomek-konsernet har lenge vært en stor leverandør til oljeindustrien. Selskapet ble i 2014 rammet av oljeprisfallet. Da besluttet ledelsen å satse på å få innpass i landbaserte sektorer med sikkerhets- og branndører. Nå sliter selskapet med å tjene penger på enkelte prosjekter.

– Årsaken til selskapets problemer skyldes kraftige overskridelser i noen krevende prosjekter. Det har kommet frem i slutten av prosjektene blant annet til Nasjonalmuseet, sier Bøe.

– Angrer du nå på at selskapet inngikk storkontakten med Nasjonalmuseet?

–Nei, det vil jeg ikke si. Det er en nyttig og viktig læring.

I slutten av april 2019 så alt mye lysere ut. Da sa Bøe til Avisa Nordland at «fabrikken går så det griner» etter at selskapet hadde snudd minus til pluss og ordrene tikket inn.

– Problemet er ikke at vi har for lite å gjøre. Ordresituasjon er bra, sier Bøe.

Senest i sommer fikk Bomek kontrakt for levering av 1700 dører til Haukeland Universitetssykehus.

– Har omstillingen vært for tøft?

– Hvis vi ikke hadde gjort det, hadde vi ikke hatt grunnlag for drift i 2016. Den strategien som ble valgt var relevant og må forbedres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.