Vestmar Production så dagens lys høsten 2015 i kjølvannet av konkursen i Marwin-gruppen med Kragerø sparebank som største kreditor. Banken valgte da å bli eneeier i det nye subsea-selskapet. 

Banksjef Jon Guste-Pedersen (57) vil ikke si noe om hva engasjementet har kostet banken, men bankens regnskap viser at den tok 27,3 millioner kroner i tap i 2015 på to engasjementer. Detaljene i fjorårsregnskapet for Vestmar Production er ikke offentliggjort, men i en melding fra banken fra en tid tilbake kommer det frem at selskapet med 23 ansatte fikk et underskudd på 20,3 millioner kroner. 

Ville ikke selge?

Da DN besøkte Vestmar Production før påske, sa Guste-Pedersen at alternativet til bankens eierskap var å slukke lyset og lukke porten.

– Videreføring i regi av andre eiere var lite realistisk, for alle i bransjen slet og hadde nok med seg selv, sa han.

Men nå viser det seg at banken hadde en kjøper på hånden. Det var Bjørn Rygg (53), gründeren bak en rekke industribedrifter i Rogaland, som BR Industrier og Hitec Products.

Når DN ringer Rygg, har han ikke veldig lyst til å si så mye.

– Jeg kunne fylle hele Dagens Næringsliv med den historien der, men la meg tenke litt og komme tilbake til deg, sier han.

En drøy time senere ringer Rygg tilbake.

«Tok hverandre i hånden»

– Jeg kan bekrefte at vi i BR Industrier hadde en plan, og vi var villige til å betale det banksjefen forlangte. Jeg husker ikke helt hvor mye det var, men jeg tror det kan ha vært 15 millioner kroner for eiendommen og at vi garanterte for kassakreditten. Vi kom til og med så langt at vi tok hverandre i hånden på at vi hadde en avtale, sier Rygg.

– Hva var din plan?

– Vi var tydelige på at vi skulle styre selskapet fra Stavanger og at maskineringen av den ordrereserven som lå i selskapet, ville skje i andre selskaper i konsernet vårt. Men vi skulle også kjøpe eiendommen ved Kragerø, og med det signaliserte vi jo at vi ville satse også der. Samtidig hadde jo selskapet gått konkurs, så det var behov for å foreta store kostnadskutt og endringer i ledelsen for å kunne begynne på nytt.

– Men likevel ble det ikke noen handel?

– Nei, og det overrasket oss. Men det var tydelig at banken hadde knyttet til seg folk uten nødvendig kompetanse slik at den endte opp med å gjøre noe den aldri burde gjort. Jeg synes veldig synd på han banksjefen i Kragerø, altså. Og markedet har forverret seg ytterligere siden banken bestemte seg for å eie Vestmar, sier Rygg.

– Men om du snakker med ham, må du gjerne hilse fra meg, legger han til.

Banksjefen Jon Guste-Pedersen i Skagerrak Sparebank er ikke enig i at banken ville sluppet billigere unna dersom den hadde solgt subsea-bedriften Vestmar til gründeren Bjørn Rygg. – Det blir bare spekulasjoner, mener han. 
Banksjefen Jon Guste-Pedersen i Skagerrak Sparebank er ikke enig i at banken ville sluppet billigere unna dersom den hadde solgt subsea-bedriften Vestmar til gründeren Bjørn Rygg. – Det blir bare spekulasjoner, mener han.  (Foto: Jacob Buchard)

Ingen avtale?

Banksjef Guste-Pedersen bekrefter at han forhandlet med Rygg og BR Industrier om salg.

– Men situasjonen var da så uoversiktlig at vi ikke hadde full kontroll med det vi eventuelt skulle selge. Vi mente derfor det ville være best å foreta en restrukturering først. Den har vi nå gjennomført, sier han.

– Rygg sier dere tok hverandre i hånden og hadde en avtale?

– Nei, nei, det var aldri noen avtale.

– Men ville ikke banken sluppet mye billigere unna om bedriften hadde blitt solgt til Rygg?

– Det blir ren spekulasjon. Vi er ikke der at vi kan sette to streker under et svar på det spørsmålet. Men jeg opplevde at vi hadde en god dialog med Rygg, og han er hjertelig velkommen til å ta kontakt igjen nå som alt er oversiktlig og ryddig, sier Jon Guste-Pedersen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Når er sausen ferdig?
00:45
Publisert: