Hydro-aksjen stiger rundt fire prosent fra start torsdag morgen etter at selskapet i natt la fremt to avtaler som kan være et stort steg på veien mot gjenoppta full produksjon i Brasil.

Det har gått over seks måneder siden brasilianske myndigheter tvang Hydro til å halvere produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte, nord i Brasil. Siden produksjonskuttet ble innført i begynnelsen av mars har selskapet jobbet på spreng for å få avgjørelsen omgjort. Forhandlingene med ulike brasilianske myndigheter har lenge vært svært fastlåst, men nå har partene tatt et stort steg i riktig retning.

Hydro og Alunorte undertegnet onsdag to avtaler med Ministério Público, delstatsregjeringen i Pará og lokale miljømyndigheter (Semas). Avtalene forplikter Hydro til å investere ytterligere 620 millioner kroner i en rekke tiltak som spenner fra matkuponger til ulike revisjoner.

Ingen tidsplan

Ingen av avtalene som nå er undertegnet inneholder noen vilkår eller tidsplan for når Alunorte kan gjenoppta normal drift, men Hydro ser på avtalene som et viktig skritt i retning av å gjenoppta normal produksjon og bevare jobber ved Alunorte, samt Paragominas og Albras.

– Dette er en milepæl i arbeidet for å gjenoppta normal drift ved Alunorte, sier John Thuestad, konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt & Alumina i meldingen.

Avtalene omfatter blant annet tekniske forbedringer, revisjoner, studier, betaling av matkuponger, samt ytterligere tiltak og investeringer knyttet til samfunnsutvikling i Barcarena.

Produksjonskuttet ved Alunorte har hatt store negative ringvirkninger, og Hydro er blitt nødt til å halvere produksjonen også ved bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras.

Bakgrunnen for krisen var at Alunorte-anlegget i midten av februar ble oversvømmet og slapp ut ubehandlet regnvann, samt at selskapet ble anklaget for mer alvorlige utslipp.

Stiller en halv milliard i garanti

Hydro anslår at investeringene og kostnadene knyttet til forbedringene og revisjonene som kreves i den tekniske avtalen (TAC) med myndighetene utgjør 60 millioner brasilianske real, tilsvarende 120 millioner kroner. Avtalen omfatter også 65 millioner real, omtrent 132 millioner kroner, i betaling for matkuponger til familier som bor i det hydrografiske området omkring elven Murucupi.

Alunorte skal også betale bøter knyttet til hendelsene i februar 2018 og i 2009 på til sammen 33 millioner real, tilsvarende 67 millioner kroner.

Hydros Alunorte-raffineri vil også stille en økonomisk garanti på 250 millioner real, rundt 506 millioner kroner, for å sikre at vilkårene i den tekniske avtalen blir oppfylt.

Implementeringen av initiativene vil følges opp av en komité, med deltagelse fra lokalsamfunnet.

Bidrar til å bygge boliger

I den andre avtalen som er undertegnet, en såkalt sosial avtale, forplikter Hydro seg til å investere 150 millioner real, eller rundt 303 millioner kroner, i prosjekter som støtter bærekraftig utvikling i definerte lokalsamfunn nær Alunorte.

Produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte har nå gått for halv maskin i over seks måneder.
Produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte har nå gått for halv maskin i over seks måneder. (Foto: Mikaela Berg)

«Delstatsmyndigheten i Pará og Alunorte vil utvikle prosjektplaner for boliger og urban infrastruktur. Alunorte vil, i henhold til denne planen, bygge og donere boliger og relatert infrastruktur til delstatsmyndighetene i Pará, som vil være ansvarlig for videre allokering og håndtering», står det i meldingen fra Hydro.

Investerer over én milliard

Til sammen har Hydro i de to avtalene forpliktet seg til å investere ytterligere 622 millioner kroner i anlegget og i lokalsamfunnet.

Det kommer i tillegg til de 202 millioner kronene Hydro allerede har kunngjort at de vil investere i lokalsamfunnet gjennom programmet «Sustainable Barcarena Initiative», og i tillegg til de 506 millioner kronene selskapet stiller i garanti for at tiltakene blir gjennomført.

Fra tidligere er det også kjent at Hydro vil investere 500 millioner kroner for å øke kapasiteten til vannbehandlingssystemet ved fabrikken. Sett bort fra garantien på en halv milliard kroner, utgjør disse investeringsforpliktelsene en totalsum på drøyt 1,3 milliarder kroner.

– Vi forplikter oss til å gjennomføre tiltakene som er definert i avtalene med de regionale myndighetene og Ministério Público, og som kommer i tillegg til de prosjektene vi allerede har iverksatt ved Alunorte. Dette vil støtte trygg drift ved anlegget også fremover, sier John Thuestad i meldingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fikk nok av å se «glattceller bli solgt over takst» – dro på visning i flytende bolig
– Kan fungere som dame- eller herremagnet, sier Ivar Fredrik Mølmen (28).
01:47
Publisert: