Hydro-aksjen falt nær 15 prosent da selskapet i forrige uke sjokkerte markedet med å varsle full nedstengning av virksomheten i Brasil. Årsaken til nedstengningen var at det gamle rødslamdeponiet ved Alunorte, DRS1, var fullt og det hadde dermed sprengt sin levetid langt raskere enn tidligere ventet.

Den nye krisen ved Alunorte oppsto midt i innspurten til presidentvalget i Brasil. En total nedstengning av aluminaraffineriet Alunorte, bauksittgruvene Paragominas og smelteverket Albras ville ha satt tusenvis av jobber i delstaten Pará i fare. Krisen satte Alunorte-situasjonen høyt på den politiske agendaen, og en løsning ble funnet i ekspressfart.

Natt til lørdag fikk Hydro tillatelse til å ta i bruk en ny tørketeknologi kalt pressfilter som gjør rødslammet tørrere og mer stabilt. Natt til tirsdag fikk selskapet de resterende tillatelsene som er nødvendig for å avblåse den varslede nedstengningen av Alunorte og resten av Brasil-virksomheten.

Øker levetiden med minst ett år

Den nye tørketeknologien gjør at avfallet fra produksjonen av alumina, såkalt rødslam, kan deponeres på en mer effektiv måte.

– Hvor lenge antar dere at det gamle deponiet kan benyttes ved bruk av pressfilteret?

– Vi forventer at dette vil forlenge levetiden med minst ett år, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.

Hydro har oppgitt at det nye filteret gjør rødslammet 14 prosent tørrere. Denne tilsynelatende lille forbedringen er altså nok til å forlenge levetiden til hele Brasil-virksomheten med over ett år under de rådende forutsetningene.

I mellomtiden vil Hydro jobbe for å få på plass tillatelsene til å bruke det nye og mer moderne rødslamdeponiet, DRS2, og å få tillatelse til å gjenoppta full produksjon ved Alunorte.

«Operasjonell beslutning»

Den brasilianske miljørettsadvokaten Caroline Dihl Prolo har til DN sagt at prosessen med å få tillatelse til å bruke det nye deponiet kan ta lang tid, og kanskje så mye som to år.

– Vi fortsetter dialogen med myndighetene i Brasil for at Alunorte skal kunne gjenoppta full produksjon og normalisere driften, svarer Molland på spørsmål om Hydro venter at prosessen kan bli langvarig.

Nyheten om at det gamle rødslamdeponiet var fullt, og at hele Brasil-virksomheten måtte stenges ned kom overraskende siden Hydro så sent som i september signaliserte at produksjonen kunne gå på halv maskin godt inn i 2019. Selv med full produksjon ved Alunorte var den opprinnelige planen å gå gradvis over til det nye deponiet i løpet av 2018 og 2019.

– Var dette et politisk spill for å sikre at Alunorte kan drives på halv maskin i lang tid fremover?

– Dette var en nødvendig, operasjonell beslutning fra Alunorte for å ivareta integriteten til deponiet DRS1, sier Molland.

Fikk kun trykket litt på bremsen

Løsningen på den nye krisen ved Alunorte kom så raskt at anlegget ikke rakk å stenge helt ned.

– Alunorte var fortsatt under nedkjøring da beslutningen ble tatt om å restarte anlegget. Fire linjer er tømt, mens tre linjer fortsatt er i drift, sier Halvor Molland.

Hydro regner med at produksjonen på anlegget er oppe på 50 prosent av kapasitet innen to uker.

Smelteverket Albras rakk heller ikke å gjennomføre varslede produksjonskutt, mens bauksittgruvene Paragominas midlertidig stanset produksjon og leveranser til Alunorte.

– Har denne krisen og den raske håndteringen av den skapt kommunikasjonskanaler og en beslutningsvilje som kan gjøre resten av prosessen enklere?

– Vi opplever forståelse fra flere hold for den kritiske situasjonen som har vært, og at det er en økt bevissthet rundt betydningen av Alunorte for ansatte, kunder, leverandører, Pará og aluminiumindustrien. Vi fortsetter nå dialogen med myndighetene for at Alunorte skal kunne gjenoppta full produksjon og normalisere driften, sier Molland. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.