– Det finnes ingen informasjon.

Handelsbanken-analytiker Johannes Grunselius har tatt et skudd i blinde og tror Hydro vil tjene to milliarder kroner mindre på bauksitt og alumina i Brasil i år.

Det gjør han etter at Hydro ennå ikke har fått noen klare svar på hva som må til for å starte produksjonen ved det viktige aluminaraffineriet Alunorte for fullt igjen.

– Jeg tror de kommer til å halvere produksjonen i mer enn et halvt år, sier Grunselius.

Han har ingen indikasjoner på at det vil ende sånn, og understreker at det er ren gjetning.

– Men det finnes ingen indikasjoner på at det skal løses kjapt heller, sier han.

Utgjør en tredjedel

Alunorte er verdens største raffineri av bauksitt til alumina, som er den viktigste ingrediensen i aluminium, og er således en betydelig inntektskilde for Hydro.

– Det er kjempeviktig. Absolutt, sier Grunselius.

Hydro produserte hele 6,4 millioner tonn ved anlegget i fjor, til en verdi på 18,5 milliarder kroner. Ifølge Hydro foregår all utvinning av bauksitt og alumina i Brasil.

I fjor fikk Hydro et driftsresultat før avskrivninger, såkalt ebitda, på 18,3 milliarder kroner. 6,2 av disse kom fra bauksitt og alumina.

I en fersk analyse fra Handelsbanken kutter Grunselius estimatene for bauksitt- og aluminasegmentet fra 5,2 milliarder kroner til 3,2 milliarder kroner i år.

Analytikeren velger derfor også å kutte kursmålet på aksjen fra 66 kroner til 60 kroner, men holder på sin såkalte «akkumuleranbefaling».

Hydro-aksjen blir fredag handlet til 51 kroner aksjen, hvilket betyr at Grunselius fortsatt har tro på oppgang for det norske aluminiumsselskapet.

Må kjøpe fra konkurrenter

Etter et kraftig regnskyll i februar som medførte oversvømmelser og store ødeleggelser, har mange pekt på Hydro og Alunorte som kilden til forurenset drikkevann. Hydro sier det ikke er bevist at selskapet er kilden, men Hydro er av en lokal domstol blitt pålagt å halvere produksjonen ved Alunorte, som ligger nordøst i Brasil.

Domstolen ba også Hydro om å stenge ned det nyeste av to såkalte rødslamdeponier hvor bauksittrester blir oppbevart. Analytikerne mener at Hydro ikke kan starte full produksjon før begge deponiene er operative.

Hydro har allerede begynt å kjøpe alumina fra konkurrenter i markedet etter hvert som deres egne lagre nå begynner å gå tomme. Og mens aluminalagrene går tomme, hoper bauksittlagrene seg opp siden raffineriet går for halv maskin.

Det har gjort at Hydro har måttet halvere mengden av anriket bauksitt som sendes fra bauksittgruvene 25 mil inn i landet.

Begrenset tollskade

Mens Hydro kjemper i Brasil, har USAs president Donald Trump formelt innført en toll på 10 prosent på aluminium.

Ifølge Handelsbanken og Grunselius vil ikke det påvirke Hydro i særlig stor grad, blant annet fordi de tror den globale markedsbalansen vil holde seg på grunn av Kinas miljøfokus og det intense kostnadspresset som landets aluminiumsindustri står overfor. (Vilkår)