Flere interne og eksterne granskningsgrupper er allerede opprettet etter at Hydro har innrømmet ulovlige utslipp av ubehandlet regnvann fra selskapets Alunorte-anlegg.

Onsdag undertegnet Brasils president Michel Temer en resolusjon om å opprette en komité for å overvåke situasjonen i Barcarena etter utslippsskandalen ved Hydros Alunorte-fabrikk. Dette melder flere brasilianske medier, deriblant avisen Valor.

Resolusjonen ble publisert i onsdagens utgave av de offisielle brasilianske statsjournalene («Diário Oficial da União»).

– Vi samarbeider med alle relevante myndigheter i Brasil, og har registrert at det er blitt opprettet en komité på føderalt nivå, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken i Hydro til DN.

Den nye komiteen vil ifølge resolusjonen bestå av representanter fra presidentens kontor, samt fra tre ulike departementer knyttet til miljø, integrasjon og menneskerettigheter.

Venter på granskningsrapport

I tillegg kan representanter for lokale myndigheter i delstaten Pará og det utslippsrammede området Barcarena bli invitert inn i komiteen.

Hydro er ikke nevnt med navn i resolusjonen som blant annet slår fast at den nyoppnevnte komiteen skal følge opp tiltakene knyttet til hjelpearbeid og gjenoppbygning i Barcarena.

Komiteen skal ifølge resolusjonen møtes hver andre uke, og beslutninger skal fattes med enkelt flertall.

Fra før er det allerede opprettet flere interne og eksterne granskningsgrupper etter utslippene fra Hydros Alunorte-fabrikk.

– Vi har fortsatt ingen indikasjoner om utslipp fra rødslamsdeponiene, og venter at de interne og eksterne undersøkelsene som konkluderes 9. april vil kunne si mer om drenering av regnvann fra fabrikkområdet har hatt noen negativ miljøeffekt eller ikke, sier Brynhildsbakken

Innrømmet nye utslipp

Brasilianske miljømyndigheter har allerede tvunget Hydro til å halvere produksjonen ved Alunorte-fabrikken og stenge et avfallsdeponi etter utslippsskandalen ved aluminaraffineriet.

Hydro slo mandag fast at det er funnet to nye kilder til utslipp av ubehandlet regnvann ved Alunorte, blant annet fra taket på et kull-lager, og fra et område der det tidligere ble lagret aluminahydrat.

Elise Must, leder for samfunnsansvar i Hydro
Elise Must, leder for samfunnsansvar i Hydro (Foto: Anne Helene Gjelstad)

Det gjør saken mer alvorlig at disse utslippene ifølge Hydro har funnet sted over tid, uavhengig av ekstremværet som frem til mandag har fått mye skylden for utslippsskandalen.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon for Hydro, og det er min forventning nå at selskapet gjør alt det kan for å få alle fakta på bordet, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til DN på mandag.

Innfører nye tiltak

Hydro melder torsdag at selskapet skal trappe opp arbeidet for å bli en troverdig partner i Barcarena.

– Hendelsene i Barcarena den siste tiden har gjort det klart at samfunnet rundt oss ikke mener vi er en partner man kan ha tillit til, sier Elise Must som er leder for samfunnsansvar i Hydro.

Tirsdag denne uken arrangerte Hydro et åpent folkemøte i Barcarena, der innbyggere i området var invitert.

– Det vi har fått høre fra våre naboer, er at vi ikke har vært tett nok på, og at de ikke har kunnet stole på den informasjonen vi har gitt. Dette er ikke måten vi ønsker å fremstå på, og vi beklager dette sterkt, sier Must i en pressemelding fra Hydro.

Hun varsler at Hydro nå vil trappe opp arbeidet for å skape engasjement og samarbeid med lokalsamfunn og myndigheter.

– For å gjøre endringer som gir mening, må vi alltid sette mennesket i sentrum. Det betyr at vi ikke bare må spørre om Hydro bidrar til vannforurensning, men også hvor alle kildene til vannforurensningen er, og hva som kan gjøres for at vannet skal bli trygt igjen, sier Must. (Vilkår)

Her går det skikkelig galt
Da det ene skipet fra Hapeg-Lloyd skulle legge til kai i Karachi gikk det galt og containerhavnen måtte stenge.
00:49
Publisert: