– Det kom overraskende på oss at de skulle stenge ned hele produksjonen på Alunorte, sier Jarle Sjo.
Han forvalter fondet DNB Norge som er niende største aksjonær i Hydro. Sjo var en av mange som fikk bakoversveis da Hydro varslet at produksjonen av alumina i Brasil skal stenges helt ned, etter at selskapet er blitt tvunget i kne av et overfylt deponi og beinharde forhandlinger med brasilianske myndigheter.
– Vi var ikke klar over at de var i ferd med å nå kapasiteten på det deponiet, sier Sjo, som må erkjenne at fondet onsdag har et papirtap på nesten 150 millioner kroner.
Etter kursraset sitter han med Hydro-verdier for om lag 1,1 milliarder kroner.
En halv dags spekulasjon
I september virket det som mye var på bedringens vei for Hydro i Brasil. Da kunne selskapet slå i bordet med to avtaler med brasilianske myndigheter.
– Der sa de at det var en milepæl, sier Sjo.
Han poengterer at det da ble holdt en telefonkonferanse. Det kom ingen invitasjon til telefonkonferanse med onsdagens dårlige nyheter, men senere på dagen sendte Hydro ut informasjon om en telefonkonferanse sent onsdag ettermiddag.
– Synes du de har vært for dårlige til å informere?
– Ja, jeg synes jo at informasjonen har vært mangelfull. Jeg synes godt de kunne varslet om telefonkonferanse på morgenen, for da slipper du at markedet får en hel dag på seg til å spekulere. Samtidig har jeg forståelse for at det er vanskelig for selskapet å informere markedet gitt uvissheten rundt det juridiske, sier Sjo.
Tror Hydro er overrasket selv
Pensjonsselskapet KLP er også blant de største aksjonærene i Hydro.
– Utslaget på aksjen sier vel hvor lite forberedt folk var på den type nyheter. Dette her var absolutt ikke forventet, sier porteføljeforvalter Niklas Hallberg i KLP, som etter kursraset sitter på Hydro-aksjer for oppunder 400 millioner kroner.
Han mener også at det er en utfordring for Hydro å være tydelig på hvert eneste skritt de tar når de har så mange motparter i Brasil som selskapet snakker med. Han tror Hydro selv er overrasket over at de nå må stenge ned produksjonen helt.
– De har tidligere signalisert at de kan bruke deponiet godt inn i 2019. Det vitner om at dette her har kommet overraskende på dem også, ser han.
Både Hallberg og Sjo sier de har full tillit til Svein Richard Brandtzæg som konsernsjef.
– Jeg synes ikke det er noen grunn til ikke å ha det. De har håndtert situasjonen så godt som det går an å håndtere det. De har tatt problemet seriøst og satt store ressurser på å løse problemene som har oppstått, sier Hallberg.
– I denne saken er vi ikke opptatt av spørsmål rundt ledelse, men at ledelsen får ro til å løse den alvorlige situasjonen selskapet har havnet i. Det har vi full tillit til at de klarer å gjøre, sier Sjo.
– Alvorlig
Ifølge Hydro vil det ta rundt en uke å stenge ned anlegget, mens det vil ta to til tre måneder å starte opp alle produksjonslinjene. Flere meglerhus har tidligere anslått at full produksjonen vil starte enten fjerde kvartal i år eller første kvartal neste år.
– Med dagens beslutning ble det opprinnelige scenarioet kraftig skjøvet på, sier Hallberg i KLP, som også hadde anslått full produksjon fra fjerde kvartal.
– At de tar denne beslutningen er absolutt alvorlig for dem. Det går kraftig ut over inntjeningen og det får smitteeffekter inn i kostnadene for aluminiumsproduksjon, sier han.
Når Hydro ikke får produsert noe alumina i Brasil må selskapet hente alumina fra andre tilbydere.
– Den må de kjøpe andre steder og det er klart at prisen på alumina vil kunne gå i taket nå på grunn av at Alunorte er en stor produsent av alumina. Det vil kunne få effekt på aluminiumsverk andre steder fordi en får en kraftig økning i aluminakostnader. Så får Norsk Hydro håpe at aluminiumsprisene følger etter, sier Jarle Sjo.
Fikk beskjed i dag
Rett før Hydro oppdaterte markedet, orienterte selskapet Nærings- og fiskeridepartementet, som representerer den norske staten som største eier.
– Som eier har Nærings- og fiskeridepartementet jevnlig dialog med Hydro, og departementet vil fortsatt følge opp denne krevende saken. Dette er en krevende situasjon for Hydro, og det er min forventning at selskapet gjør alt det kan for å håndtere situasjonen, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
– Har du tillit til Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg?
– Staten som eier i Hydro forholder seg til styret. Det er styret som er ansvarlig for forvaltning av selskapet, det gjelder også virksomheten i Brasil. Dette er en vanskelig sak som jeg har tillit til at selskapet håndterer, sier Røe Isaksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.