Aluminiumsgiganten Hydro la onsdag morgen frem sine resultater for tredje kvartal.

Med et underliggende driftsresultat som slo analytikernes forventninger med nær 600 millioner kroner, steg aksjen først tre prosent fra start, men snudde og endte nær null ved børsslutt.

I kvartalsrapporten fremgikk det at selskapet er blitt mer pessimistiske i vurderinger av en løsning på Brasil-krisen.

– Det tidligste tidspunktet for en restart av nedstengt kapasitet antas nå å være i løpet av andre kvartal 2019, og i det seneste scenarioet i løpet av fjerde kvartal 2019, skriver Hydro i sin kvartalsrapport.

Anslaget kommer fra kvartalsrapportens verdivurderinger av Hydris Brasil-virksomhet, som selskapet må legge til grunn for eventuelle nedskrivninger.

Det vil si at Hydro skyver antagelsen om en Alunorte-løsning til etter at regntiden er overstått, tidligst andre kvartal neste år. I den svært fuktige regnskogsdelstaten Pará, nord i Brasil, varer regntiden fra rundt desember til april.

Konsernsjef Svein-Richard Brandtzæg var som tidligere svært forsiktig i sine prediksjoner onsdag:

- Tidslinjen for når forbudene oppheves er fortsatt usikker, sa han, og gjentok at dialogen med lokale myndigheter fortsetter.

Kan bli et år på halv maskin

I andre kvartal gjennomførte Hydro først en nedskrivningstest for å avgjøre om krisen i Brasil nødvendiggjorde nedskrivninger i regnskapet. Verdivurderingen av Brasil-virksomheten ble da kuttet med 15 milliarder kroner, fra 42 til 27 milliarder kroner. Testen var basert på tre scenarioer der Alunorte i beste fall fikk gjenoppta full produksjon i oktober og i verste fall var tilbake på full maskin neste sommer.

I tredje kvartal er altså anslaget skjøvet ytterligere frem i tid.

Likevel var det ifølge Hydro ikke behov for å gjennomføre nedskrivninger i tredje kvartal. Verdivurderingen av Brasil-virksomheten ble kun redusert med 870 millioner kroner i tredje kvartal.

Det er nå åtte måneder siden kraftig regn og oversvømmelser på anlegget med påfølgende kontrollerte utslipp av urenset vann skapte sterke reaksjoner hos lokale myndigheter, som raskt forbød Hydro å produsere mer enn 50 prosent av kapasiteten på aluminaraffineriet Alunorte.

Alumina er den viktigste ingrediensen i aluminium, og raffineres fra bauksitt som hentes fra brasilianske gruver. Hvis man skal legge anslagene i kvartalsrapporten til grunn vil både gruvene og aluminaraffineriet totalt gå for halv maskin i mer enn et år.

Siden det tar lengre tid å fyre opp produksjonslinjene ved smelteverket Albras, er nedskrivningstesten basert på en antagelse om at full produksjon her først blir oppnådd mot slutten av neste år.

Bedre enn fjoråret

Til tross for krisen i Brasil var årets tredje kvartal med underliggende driftsresultat på 2,68 milliarder kroner mer lønnsomt enn fjorårets tredje kvartal da Hydro leverte et underliggende resultat på 2,45 milliarder kroner. Ifølge Hydro skyldes resultatbedringen høyere priser på alumina og aluminium.

Den delvise nedstengningen av Alunorte har gitt kraftig prishopp i både alumina og aluminium. På den ene siden har prisstigningen gitt høyere innkjøpskostnader for Hydro, som er blitt nødt til å kjøpe inn alumina fra andre for å kunne opprettholde produksjonen ved smelteverkene. På den annen side har inntektene fra aluminiumssalget økt.

I tillegg var resultatet for årets tredje kvartal preget av positive valutaeffekter og sterkt bidrag fra forretningsområdet Energi.

Det kriserammede virksomhetsområdet Bauksitt og Alumina leverte et underliggende driftsresultat på 685 millioner kroner i tredje kvartal. Dette var over dobbelt som bra som ventet. På forhånd hadde analytikerne i snitt estimert et driftsresultat på 302 millioner i denne divisjonen.

Hydro gjorde i tredje kvartal en avsetning på 519 millioner kroner knyttet til tiltakspakkene selskapet har lovet i Brasil for å komme nærmere en løsning på Alunorte-krisen. Denne kostnaden ble ekskludert fra det underliggende driftsresultatet selskapet rapporterte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den største lottogevinsten i USAs historie deles ut i dag
—Det skaper en følelse av samhold og vennskap.
01:03
Publisert: