Norsk Hydro stiger tre prosent på Oslo Børs tirsdag formiddag etter at føderale myndigheter i Brasil sier at selskapets seneste tiltak for å håndtere lekkasjer av avfallsvann ved Alunorte-anlegget er nærmere å tilfredsstille deres forventninger. Det skriver TDN Direkt.

Den brasilianske avisen Globo har også omtalt saken. Det samme har Bloomberg News.

Fredag leverte Hydro et motforslag til den føderale statsadvokaten (Ministério Público) sitt forslag til en «Term of Conduct Adjustment». Hydros forslag inneholder ifølge TDN Direkt tiltak rettet mot lokalsamfunnet samt tiltak for å garantere sikkerheten ved rødslamdeponiene, produksjonsprosessen og selskapets kriseplaner ved Alunorte-anlegget.

Statsadvokaten sier til Bloomberg at motforslaget som Hydro har levert fredag er nærmere «tiltakene som anses som essensielle» for å håndtere effektene av lekkasjene.

Kan gi grunnlag for nye forhandlinger

Statsadvokatene opplyser nå at de fikk et tilbud fra Hydro fredag, som de nå gjennomgår med sikte på å gjenoppta forhandlingene med selskapet.

– Hydro har gitt oss et tilbud som kan gi grunnlag for nye forhandlinger, bekrefter pressetalsperson Murilo Abreu i Ministério Público til DN.

Hvis Ministério Público mener at Hydros forslag er fornuftig, kommer forhandlingene om en ny TAC-avtale til å bli gjenopptatt.

En TAC-avtale er et brasiliansk avtaleformat som kan brukes i domstolene for å oppheve produksjonsforbudet som er ilagt Hydro.

Eliane Moreira.
Eliane Moreira. (Foto: Mikaela Berg)

Jurist Eliane Moreira i Ministério Publico er blant de sentrale aktørene som nå gjennomgår avtaleforslaget.

– Vi håper å se at selskapet er engasjert i å avhjelpe sosiale og miljømessige problemer. Det er viktig med en effektiv respons til de berørte lokalsamfunnene, sier hun i en kommentar til DN.

Vil ikke bekrefte

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro vil hverken bekrefte eller avkrefte at Hydro har sendt inn et motforslag.

– Vi fortsetter dialogen vi har hatt med de ulike aktørene. Vi håper fortsatt å kunne starte opp produksjonen så snart som mulig, men det er vanskelig å spekulere i tidsaspektet, sier han til DN.

Fredag er det tre måneder siden Hydro ble tvunget til å redusere produksjonen ved sitt enorme Alunorte-anlegg med 50 prosent. Anlegget er verdens største aluminaraffineri, og sto inntil 1. mars for 5,6 prosent av verdensmarkedet for alumina.

Halveringen av produksjonen på Alunorte har fått følgeeffekter lenger opp i verdikjeden slik at også Hydros bauksittutvinning i Paragominas er bremset opp. Det samme gjelder aluminiumsverket Albras.

Brasil-problemene bidro til å gi Hydro en resultatsmell i milliardklassen i første kvartal i år.

– Det gjør at dialogen blir bedre(Vilkår)

Hydro fastholder at det ikke er bevist at lekkasjer fra selskapets rødslamsdeponier har forurenset vannet, men har senere innrømmet lekkasjer og utslipp av ubehandlet regnvann.

– Vi opplever at stadig flere får det samme faktagrunnlaget, som er at det ikke har vært noe oversvømmelse fra rødslamdeponiet og at det ikke har vært varige miljøforurensning av regnvann. Det gjør at dialogen blir bedre, men det er så langt ikke kommet til en endelig løsning som gjør at vi har fått klarsignal til å starte opp igjen, og det er jo det vi søker, sier Molland.

Han sier til TDN Direkt at det er to ting som må på plass for å oppheve pålegget om halv produksjon på Alunorte.

– Det er de lokale miljømyndighetene Semas i delstaten Para, og så skjedde det en endring der en dom i en delstatsdomstol ble opphevet og løftet opp og reinnsatt av Ministerio Publico på føderalt nivå: Begge må på plass for å oppheve pålegget, sier Molland.

Hverken spiser eller drikker før trening
Norseman-vinner Anne Nevin (45) fra Trondheim har trent opp kroppen til å forbrenne fett fremfor karbohydrater.
02:27
Publisert: