Brasils største næringslivsavis, Valor Econômico, skrev sent mandag kveld brasiliansk tid at Hydro skal ha gått til rettsapparatet i et forsøk på å begrense skadene etter at selskapet er blitt pålagt å halvere alumina-produksjonen ved Alunorte-fabrikken og stenge det nyeste av to såkalte rødslamdeponier ved anlegget.

Retten tok ikke Hydros begjæring om såkalt midlertidig forføyning til følge. Dette er et juridisk virkemiddel som ville gitt utsatt virkning av den opprinnelige rettsavgjørelsen.

Begjæringen ble mandag avvist av dommer Leonam Gondim da Cruz Júnior i domstolen i Pará (TJPA).

Det er bare selve deponiet som var gjenstand for domstolsbehandling. En tidligere beslutning fra en lokal brasiliansk domstol om at selve aluminaraffineriet Alunorte skal kjøre for halv maskin, var ikke bestridt.

Bekrefter

Kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken i Hydro sier til DN at Hydro ikke begjærte midlertidig forføyning om å ta opp produksjonen for fullt, men søkte om å få gjenoppta produksjonen på deponiet DRS2.

– Når det er sagt, så er vårt primære mål nå både på føderalt og delstatlig nivå i Brasil å etablere dialog med relevante myndigheter i disse kompliserte spørsmålene, sier han.

Alunorte er verdens største raffineri av bauksitt til alumina, som er den viktigste ingrediensen i aluminium. Hydro produserte hele 6,4 millioner tonn ved anlegget i fjor, til en verdi på 18,5 milliarder kroner, og det er om lag 2000 ansatte ved anlegget.

Et kraftig februar-regnskyll har gitt oversvømmelser og store ødeleggelser i den nordøstlige Pará-delstaten i Brasil, og mange peker på Hydro og det gigantiske alumina-raffineriet Alunorte som kilden til forurenset drikkevann. Hydro sier det ikke er bevist at selskapet er kilden, men Hydro er av en lokal domstol blitt pålagt å halvere produksjonen ved Alunorte.

Hydros konsernsjef, Svein Richard Brandtzæg.
Hydros konsernsjef, Svein Richard Brandtzæg. (Foto: Gunnar lier)

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg kastet seg før helgen på flyet for selv å ta kontrollen over krisen, fredag varslet selskapet om at det kanskje ikke vil klare å levere som det skal, og mandag byttet Brandtzæg ut områdesjefen og satte inn sin «beste mann», finansdirektør Eivind Kallevik.

– Dette er den mest alvorlige situasjonen jeg har hatt i min tid som konsernsjef i Hydro, sa Brandtzæg til DN tirsdag.

Klager ikke mer

Det er to deponier ved Alunorte-anlegget. Det nyeste, som bærer navnet DRS2, er ifølge Hydro verdens mest moderne deponikonstruksjon, og er så nytt at Hydro fortsatt jobbet med å få full drift i anlegget før det ble pålagt stengt ned.

En lokal domstol har besluttet at deponiet må stenges, og at selskapet ikke får åpne opp igjen dette deponiet før det har fått en ny godkjennelse fra myndighetene.

Valor Econômico skriver at fristen for å klage på dommerens avgjørelse går ut fredag denne uken, men det skal ikke være aktuelt for Hydro.

– Vi kommer ikke til å videre forfølge noen rettslige spor, sier Brynhildsbakken.

Vet ikke hva som skal til

Hydro sier det ikke er funnet bevis på at det er lekkasjer fra Alunort, og konsernsjef Svein Richard Brandtzæg har sagt at de opplysningene han har fått fra leger er at det er kloakkanlegg og søppelanlegg i nærheten som er problemet.

Over en uke inn i krisen i Brasil aner Hydro fortsatt ikke hva som skal til for å få produksjonen tilbake for full maskin.

– Det er det vi skal diskutere nå med myndighetene. Og signalene er at de er interessert i å høre fra oss og de har sikkert innspill til oss også, sa Brandtzæg på telefon fra Brasília da han hastet mellom møter mandag.

Brasilianske Valor Econômico skriver at Hydro måtte redusere produksjonen ved Alunorte med 50 prosent etter en beslutning fra dommer Iran Ferreira Sampaio i førsteinstansdomstolen i Barcarena-distriktet, som mente at selskapet ikke var i stand til å garantere den industrielle dreneringen av alt avløpsvannet som samler seg opp i aluminiumsproduksjonen.(Vilkår)

Brød og sirkus: Slik lager du brødpudding
Gjør det tørre brødet om til en fantastisk dessert.
01:25
Publisert: