– Vi bruker å si at lageret er på hjul, sier prosess-sjef Inge Opheim i Steertec Raufoss.

Selskapet produserer aluminiumsdeler til styresystemer for Daimler, BMW, Audi og Porsche. På kundelisten er blant annet Mini, som produseres i England.

Mens britene hamstrer norsk fisk for å ha på lager, opplever ikke de norske bildelprodusentene tilsvarende tilstander.

Opheim opplyser at de ikke har fått noen beskjed om å produsere flere deler til Mini i tilfelle en britisk utmeldelse av EU – brexit.

Heller ikke Benteler Automotive, som produserer støtfangere og hjuloppheng blant annet til BMW, Volvo, Land Rover og Jaguar, har merket økt ordre som følge av brexit fra sine britiske kunder.

– Det er ingen som har lager i denne bransjen, sier daglig leder Roger Kyseth i Benteler Automotive.

«Umulig å drive»

Den engelske bilindustrien kan gå til grunne med brexit. Det mener direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

– Hvis brexit-prosessen kjører seg fast og det oppstår køer på begge sider av grensene på grunn av mangel på godkjennelser, er det fysisk umulig å drive bilproduksjon i England, sier Sunde.

– Toyota-fabrikken i England bruker to millioner bildeler hver dag, sier Knut Sunde, direktør Norsk Industri.
– Toyota-fabrikken i England bruker to millioner bildeler hver dag, sier Knut Sunde, direktør Norsk Industri. (Foto: Mikaela Berg)

Han er ikke overrasket over at norske bildelprodusenter, som selger bildeler for seks milliarder kroner til EU i året, ikke leverer ekstra deler til de britiske kundene.

Sunde viser til produksjonsmønsteret hos Toyotas fabrikk i England.

– Fabrikken ved Dover har rundt 3000 ansatte. Til enhver tid er det 100 lastebiler på vei til og fra bedriften. Toyota-fabrikken bruker to millioner bildeler hver dag. Hvis bedriften skulle ha et lager som tilsvarte ni dagers produksjon, så måtte de bygge et bygg tilsvarende 42 fotballbaner. Jeg overdriver ikke, sier Sunde.

Han påpeker at logistikken er lagt opp i henhold til «akkurat i tide-prinsippet».

– Innsatsfaktorene fabrikken får inn brukes i løpet av fire timer. Bedriften må ha inn nye leveranser hver fjerde time mens produksjonen pågår for å håndtere det logistikkmessige.

Truer med flytting

Sunde legger til at den engelske bilindustrien er stor.

– Men det er knapt investert i et pund i bransjen det siste året. Det er mer eller mindre kroken på døren dersom det ikke kommer en overgangsløsning som innebære fri flyt av varer eller en permanent løsning som Storbritannia har med EU i dag, sier Sunde.

Flere bilprodusenter i Storbritannia har truet med å flytte eller legge ned produksjonen dersom brexit ender med kaotiske tilstander.

Honda har nylig besluttet å legge ned fabrikken i England i Swindon i 2021, noe som berører over 3500 ansatte. BMW, som eier Mini Morris, sa før årsskiftet at de vil stenge bedriften i Oxford i en måned i overgang for å bygge opp elbilproduksjonen. Nå truer ledelsen med å flytte hele produksjonen til land i EU, som Nederland. Da vil 4500 arbeidere miste jobben.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN har testet Huaweis første brettbare mobiltelefon: Huawei Mate X
01:25
Publisert: