Torsdag samles eierne i Norske Skog for å diskutere restruktureringsplanen og for å stemme over nytt styre i den kriserammede papirprodusenten.

– Målet er å se om det er mulig å redde bedriften, men det er altfor tidlig å si noe om, sier investor og milliardær, og nå største aksjonær i Norske Skog, Christen Sveaas til DN. 

– Er du redningsplanken?

– Nei, redningsplanken er jeg ikke. Jeg er bare en aksjonær som synes det er fint at vi har en norsk treforedling, sier han. 

Sveaas møtte tidlig opp til den ekstraordinære generalforsamlingen til selskapet. Forrige uke kjøpte han seg opp i Norske Skog og tok over rollen som største aksjonær. Sveaas, som selv er skogeier, er foreslått som ny styreleder i selskapet, og mye taler for at han blir valgt under generalforsamlingen.

Skjer dette, tar han over et selskap i dyp krise.

Gjelden tårner seg opp

Norske Skog jobber på overtid for å få på plass en restruktureringsavtale med sine obligasjonseiere og kreditorer. Selskapet la onsdag frem resultat for andre kvartal og det viste et underskudd før skatt på en halv milliard kroner, en negativ egenkapital på 558 millioner kroner og en økning av gjelden, slik at den netto rentebærende gjelden nå er på 6,6 milliarder kroner.

– Det er for mye gjeld i selskapet. Alle vet det. Spørsmålet er hvordan vi skal få restrukturert gjelden og hvordan kreditorene er villige til å ta tap, sier Sveaas. 

Sent onsdag kveld, dagen før generalforsamlingen, utsatte selskapet redningsplanen nok en gang. Ifølge meldingen som ble sent ut er årsaken til utsettelsen at det nye styret med investor Christen Sveaas i spissen trenger tid til å se over refinansieringsplanen.

Norske Skogs kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig svarer torsdag slik på spørsmål om hvor lenge selskapet kan vente:

– Av hensyn til store utskiftninger i styret er den planlagte lanseringen av transaksjonsforslaget utsatt på ubestemt tid, skriver han i en epost til DN.

– Han er blitt den store bjellesauen

Sveaas som torsdag deltar på generalforsamlingen eier nå nær 13 prosent av selskapet. En annen som har kjøpt seg opp i løpet av de siste to ukene er investor og bilarving Bertel Otto Steen. Med på notene er også kirurg Karl Iver Hanvold som tok gevinst etter kursoppgangen i Norske Skog-aksjen i forrige uke, men kjøpte seg opp igjen mandag. Han takket Sveaas for gevinsten:

– Det var hyggelig at Christen Sveaas kom på banen. Han er blitt den store bjellesauen, sa Hanvold til DN tidligere denne uken.(Vilkår)

Norske Skog: Fra industrieventyr til på konkursens rand. Hvordan kunne det skje?
- Jeg hadde aldri drømt om at det skulle ende på den måten på slik kort tid, sier Arnfinn Hofstad tidligere konserndirektør i Norske Skog. Se minidokumentaren om Norske Skogs historie.
05:32
Publisert: