Investor og skogeier Christen Sveaas kjøper 24 millioner aksjer i Norske Skog og blir største aksjonær i den kriserammede papirprodusenten.

Etter dette eier Sveaas gjennom Kistefos as 35,7 millioner aksjer i selskapet, tilsvarende 12,81 prosent av selskapet, ifølge en melding tirsdag.

Markedet elsker nyheten og Norske Skog-aksjen kvikner til tirsdag morgen, og er opp 35 prosent på Oslo Børs.

Sveaas kjøper seg opp dagen etter at tidligere storaksjonær, amerikanske Blackstone, dumpet alle sine 24 millioner aksjer i Norske Skog til 0,40 kroner aksjen.  

Les D2-saken Fossens kall: Fossens kall d2Plus

Eier 160.000 dekar skog

Norske Skog har tre dager på seg for å få på plass en endelig løsning med kreditorene og obligasjonseierne. Selskapet risikerer konkurs om ikke forhandlingene fører frem.

Sveaas sa til DN tidligere denne måneden at regjeringen ikke burde gripe inn i krisen i Norske Skog.

– Regjeringen må ikke blande seg i denne saken. Det vil være mitt råd. Eiere og kreditorene får finne ut av situasjonen, skrev Sveaas i en epost til DN.

Sveaas eier rundt 160.000 dekar skog i områdene rundt Randsfjorden gjennom Kistefos Træsliberi. Han er også nest største aksjonær med 28 prosent av aksjene i Stangeskovene, som eier rundt 226.000 dekar skog i Østfold, Akershus og Hedmark.

Sveaas medga at han er bekymret for at konkurs kan komme til å bli utfallet av Norske Skog-krisen.

– Ja, det er klart det er mulig at selskapet går konkurs.

Jobbet med restruktureringer tidligere

Sveaas er ikke fremmed for å jobbe med restruktureringer og har tidligere jobbet med selskaper som sliter finansielt. Han jobbet lenge med å få på plass en avtale med långiverne for det gjeldstyngede Kistefos-dominerte rederiet Viking Supply Ships. I sommeren 2016 ble Sveaas og Viking Supply Ships i prinsippet enig med bankene om en plan som skal sørge for at rederiet holder seg flytende gjennom 2019.

I slutten av 2016 kjøpte Sveaas' investeringsselskap Kistefos opp det Amedia-eide selskapet Digitale Medier 1881 as, som tilbyr digitale katalogtjenester og nettsider som 1881. no, eiendomspriser.no og regnskapstall.no.(Vilkår)

Harald Eia mener han har svaret som likestillingsministeren leter etter
Harald Eia mener norske politikere unngår å snakke om den egentlige årsaken til at det ikke er flere kvinnelige ledere i Norge.
02:35
Publisert: