Sent onsdag kveld kom meldingen om at de sikrede långiverne i Norske Skog, med fondet Oceanwood i front, har instruert Citibank til å starte salget av papirfabrikkene i det kriserammede papirselskapet. Dette gjøres til tross for at det børsnoterte konsernet Norske Skogindustrier asa fortsatt ikke har meldt oppbud.

Det er formelt styret i det heleide datterselskapet Norske Skog as under ledelse av tidligere Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt som har tatt beslutningen, som i realiteten innebærer et salg av de syv papirfabrikkene. Meldingen kom sent onsdag kveld, og Ombudstvedt uttalte da til DN at det ikke er en betingelse at det børsnoterte konsernet må melde konkurs før man kan sette i gang en prosess for å selge fabrikkene.

Styreleder Christen Sveaas i toppselskapet i konsernet, Norske Skogindustrier asa, tror heller ikke det er nødvendig.

– Er dette å selge bjørnen før skinnet er skutt?

– Nå er jo ikke skinnet solgt ennå da, bare lagt ut til salgs, skriver Sveaas i en epost.

«Umulig å finne frivillig løsning»

Det er Citibank som skal gjennomføre auksjonen og de har igjen hentet inn hjelp fra investeringsbanken Evercore, som allerede har identifisert rundt 100 mulige kjøpere for Norske Skogs papirfabrikker.

– Norske Skog asa har ikke betalt renter og avdrag siden juni i år og har ikke overholdt sine forpliktelser ifølge låneavtalene. Det er nå klart at det ikke er mulig å komme frem til en frivillig løsning, og da er dette det riktige steget å ta, sa Ombudstvedt til DN.

– Siden det ikke lenger er mulig å komme frem til en frivillig løsning instrueres nå agenten (Citibank, red.anm.) til å gjennomføre auksjonen, sier Ombudstvedt.

Ombudstvedt gikk inn i styret i datterselskapet Norske Skog as i september og opplyste da at de pantsikrede långiverne hadde mistet tålmodighet og derfor overtok kontrollen. Mens konsernsjef Lars Sperre da gikk ut av styret, fortsatt finansdirektør Rune Sollie i styret der også Nils Ingemund Hoff ble medlem. I slutten av november har også finansdirektør Rune Sollie gått ut av styret i datterselskapet.

Røkke slapp bomben

Norske Skogs største aksjonær og styreleder, Christen Sveaas, har de siste ukene søkt med lykt og lupe etter en alternativ løsning som kan redde det børsnoterte papirkonsernet Norske Skog asa fra konkurs. Til tross for onsdagens melding har han ennå ikke gitt opp å berge selskapet fra konkurs.

– Som tidligere meldt, vi arbeider intensivt med å unngå konkurs, om det lykkes er selvfølgelig meget usikkert, men alle stener må snus, sier Sveaas.

Den 23. november overrasket investor Kjell Inge Røkke alle med å kaste seg inn i kampen om Norske Skog. Det Røkke-kontrollerte investeringsselskapet Aker allierte seg med Norske Skogs største långiver, Oceanwood, og ville i samarbeid med dette fondet fremtvinge en konkurs i det børsnoterte toppkonsernet Norske Skog asa.

Planen til Aker og Oceanwood var å kjøpe Norske Skogs papirfabrikker billig og uten gjeld i det påfølgende konkurssalget.(Vilkår)

Styringsrenten holdes fortsatt uendret
Sentralbanksjef i Norges Bank Øystein Olsen offentliggjorde hovedstyrets rentebesluttning i dag
00:22
Publisert: