Avfallshåndteringsselskapet Cory vil lagre 1,5 millioner tonn CO2 årlig under havbunnen i Nordsjøen. Det fremgår av en pressemelding fra regjeringen fredag.

Det er den største avtalen som transport- og lagerdelen av Langskip, Northern Lights, har inngått.

Avtalen ble kjent på en rundebordskonferanse om grønn omstilling i London hvor blant andre statsminister Jonas Gahr Støre og den britiske ministeren for næring, energi og industriell strategi, Kwasi Kwarteng deltok.

– CO2-fangst er den eneste realistiske måten å kutte CO2-utslipp fra industrier som sementproduksjon og avfallshåndtering. Avfallsbransjen står i dag for om lag 5 prosent av globale utslipp. Energigjenvinning av restavfall med CO2-fangst er en del av løsningen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Cory planlegger å fange 1,5 millioner tonn CO2 årlig fra avfallsforbrenningsanlegg i London innen 2030, og ønsker å benytte seg av lageret i Langskip, som ligger 2600 meter under havbunnen i Nordsjøen.

– Regjeringen har sammen med Oslo kommune styrket Norges ledende rolle i CO2-håndtering ved å sikre finansiering for prosjektet på Klemetsrud, som vil fange 400 000 tonn CO2 årlig. Jeg er glad for at britisk avfallsbransje ønsker å benytte seg av lagringsmulighetene i Northern Lights, og at vi bygger videre på det gode samarbeidet med Storbritannia om CO2-håndtering, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Langskip er Norges fullskala CO2-håndteringsprosjekt som skal fange, transportere og lagre CO2. I Norge skal CO2 fanges fra Norcems sementfabrikk i Telemark og Oslo Fortum Varmes avfallsforbrenningsanlegg i Oslo. Deretter skal gassen gjøres flytende, transporteres ut til kysten og pumpes i rør ut på sokkelen hvor det skal lagres på trygt på havets bunn.

– For at CO2-håndtering skal bli et effektivt klimatiltak må flere land sette i gang prosjekter og vi må skape et marked på tvers av landegrensene. Derfor er det så gledelig at et av Storbritannias største avfallshåndteringselskaper nå ønsker å bruke lageret i Nordsjøen. Det viser at vår teknologi er konkurransedyktig og kan bidra til å redusere utslipp også utenfor Norges grenser, sier Støre.

Cory vil frakte den flytende gassen på Themsen og ut til lageret i Nordsjøen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.