Aluminiumsprisene på metallbørsen i London reagerte umiddelbart på meldingen fra Hydro om at det nå stenger ned all produksjon på Alunorte, verdens største alumina-raffineri, og handlerne der sendte prisene opp nesten fire prosent til 2194 dollar per tonn.

Hydro stenger både raffinerikjøringen og gruvedriften i Paragominas-bauksittgruvene, og må trolig også stenge ned nabofabrikken, smelteverket Albras. Knapphet på råvarer sender prisene til værs – om det i det hele tatt er mulig å få tak i bauksitt og alumina.

Prisene på alumina- og aluminium har svingt i takt med troen på at Hydro skulle få til en løsning på sin krise i Brasil.

– Det er nå uten tvil en risiko for at produksjonen vil være borte i en stund. Det gjør det veldig vanskelig for aluminamarkedet. Det blir en periode med høyere priser enn ventet, sier analytiker Colin Hamilton i BMO Capital Markets til nyhetsbyrået Bloomberg.

Mens Hydro-aksjen falt på børsen, steg verdien på flere av konkurrentene.

«Enorme konsekvenser»

Selskapet selv varsler «betydelige driftsmessige og finansielle konsekvenser» av stansen, og aksjeanalytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities frykter at stansen kan gi enorme utslag i Hydros regnskaper. Han viser til at selskapet når det har kjørt for halv maskin, delvis har nytt godt av de høyere aluminaprisene.

– Nå får de ikke den fordelen, når man tar produksjonen helt ned på bauksitt og alumina, da har man bare kostnader på bauksitt og alumina og så får man hele kostnadssmellen på primærsegmentet, så det blir en enorm forskjell, sier Sivertsen til nyhetsbyrået TDN Direkt.

Sivertsen ønsket ikke å svare på spørsmål fra DN.

Bauksitt utvinnes i gruver, og raffineres til alumina, som er den viktigste ingrediensen i aluminium.

Hydro vil dessuten ha kostnader på å vedlikeholde anlegget, poengterer han. Selskapet har dessuten signalisert at en oppstart av gruvedriften og raffineriet vil ta to til tre måneder fra man tar en beslutning.

Alunorte produserte i fjor 6,4 millioner tonn alumina. Når den siste halvparten av dette også stenges, vil det sende alumina-markedet videre opp. Hydro er dessuten avhengige av å sikre seg nok alumina fra andre kilder.

– Den må de kjøpe andre steder og det er klart at prisen på alumina vil kunne gå i taket nå på grunn av at Alunorte er en stor produsent av alumina. Det vil kunne få effekt på aluminiumsverk andre steder fordi en får en kraftig økning i aluminakostnader. Så får Hydro håpe at aluminiumsprisene følger etter, sier aksjeforvalter Jarle Sjo i DNB Norge.

Meglerhuset DNB Markets er skuffet over dagens melding, som kom kort tid etter at Hydro meldte om gjennombrudd i forhandlingene med de brasilianske myndighetene. De anslår den årlige resultateffekten å være minus 6–9 millioner kroner, og de kutter sitt kursmål til 40 kroner, tre kroner under onsdagens nivå. De tror Hydro nå «mangler» fem millioner tonn alumina. Meglerhuset tror på «betydelige prisøkninger», ifølge TDN Direkt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Bård Bjerkholt: -Nå står vi ved et veiskille. Hør hans klare oppfordring til finansministeren
01:14
Publisert: