Etter at Donald Trump ble innsatt som USAs 45. president fredag forrige uke har amerikanske byggefirmaer fått en real oppsving på børsen. 

Aksjene i betongselskapet U.S. Concrete Inc. har klatret mer enn 12 prosent bare denne uken og nådde «all-time-high» torsdag, skriver Marketwatch. 

I et intervju med ABC News onsdag gjorde Trump det tydelig at byggingen av muren vil starte så fort det lar seg gjøre. 

Vinneren kan være meksikansk

Selskapet som kan bli den store vinneren på en mur som skal skille Mexico fra USA er det store meksikanske sementfirmaet Cemex SAB, ifølge Bloomberg. 

Aksjeprisen på den meksikanske konstruksjonsgiganten har steget med 18 prosent siden tirsdag, skriver nyhetsbyrået. 

Andre store amerikanske aktører innen konstruksjon som har kjent på børsløftet er Vulcan Materials Company og Martin Marietta Materials. Det samme har det børshandlede fondet Ishares U.S. Home Construction ETF, som har hatt en oppgang på 7,3 prosent denne uken. 

Onsdag brøt også Dow Jones-indeksen gjennom 20.000 poeng, som er ansett som en viktig milepæl for den industritunge aksjeindeksen. 

Tror investorer kan ende opp skuffet

Selv om optimismen har løftet flere industriselskaper til rekordnivåer, tror analytikere at flere investorer kan ende opp med å bli skuffet. 

– Muren virker så usikker på dette tidspunktet og man vet så lite om hvordan og om det bil bli bygd. Hvis du snakker om å satse på betongfolkene eller noe annet basert på utsiktene til muren, så ville jeg hatt litt mer for investeringsstrategien min, sier investeringssjef Mark Foster i investeringsrådgiverfirmaet Kirr Marbach & Co. 

Torsdag sa Mexicos president Enrique Pena Nieto at han avlyser det planlagte møtet med president Donald Trump. Mexicos utenriksminister Luis Videgaray utelukket samme dag at det er aktuelt å forhandle om betalingen for en grensemur. 

Samme dag falt aksjene i de ovennevnte selskapene smått. Etter amerikansk børsslutt torsdag kveld var blant annet U.S. Concrete Inc. ned 2,76 prosent, mens Cemex SAB var ned 3,37 prosent, men likevel opp henholdsvis over 12 prosent og 18 prosent uken sett i sin helhet. 

Skal avverge ulovlig immigrasjon

Den kontroversielle grensemuren var en av Trumps store kjepphester i valgkampen. 

I ordren om grensesikkerhet som presidenten publiserte onsdag skriver Trump-administrasjonen:

«Det er myndighetenes policy å sikre USAs grense i sør ved umiddelbart å bygge en fysisk mur på den sørlige grensen, overvåket og støttet av egnet personell for å avverge ulovlig immigrasjon, narkotika og menneskesmugling, og terrorhandlinger».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.