Eftas overvåkningsorgan Esa ga onsdag grønt lyst til dumping av gruveavfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane. Regjeringen ga i 2015 gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å deponere gruveavfall i fjorden, en avgjørelse Naturvernforbundet og flere andre klaget inn for Esa.

Klagerne mente gruveavfallet ville forurense Førdefjorden og at tillatelsen til utslipp var i strid med vanndirektivet. Esa mener Norge ikke har brutt direktivet og lukker klagesakene.

– Det var veldig gledelig og en veldig viktig avgjørelse for oss og norsk mineralindustri. Det rydder vekk den siste usikkerheten knyttet til sjødeponi, sier administrerende direktør Ivar Fossum i Nordic Mining til DN.

Fossum opplyser at selskapet nå går videre med planene for gruven ved Førdefjorden.

– Det er veldig betryggende å få en så tydelig avgjørelse fra Esa, og vi fortsetter nå vårt arbeid med å utvikle prosjektet, sier Fossum.

Naturvernforbundets leder Silje Lundberg sier til DN at hun er svært skuffet over vedtaket.

– Det er uholdbart at Esa kun ser på den formelle saksbehandlingen og ikke ser på fakta om hvordan gruveavfallet ødelegger fjorden. Det er en sterk beklagelig og grunn saksbehandling fra Esa å kun se på det formelle, sier Lundberg.

Naturvernforbundet vil fremover kontakte aksjonærer i Nordic Mining og be alle investorer trekke sine investeringer ut av selskapet for å stanse utbyggingen av den omstridte gruven.

– Vi vil motarbeide prosjektet økonomisk og få aksjonærer til å trekke seg fra prosjektet. Nordic Mining har ikke økonomiske muskler til å gjennomføre prosjektet alene, sier Lundberg.

– Vi ber investorer boikotte og trekke seg ut av et prosjekt som så tydelig bryter god miljøskikk, sier Lundberg, som også vil ta opp saken i valgkampen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.