Det har vært tøffe tider for det tradisjonsrike norske metallselskapet Elkem, i dag eiet av China National Bluestar Group. Prisene på selskapets hovedprodukter, silisium- og ferrosilisium, har stupt, og nådde i fjor en bunn nær katastrofe-prisene under finanskrisen i 2009. Fra toppen i 2015 falt prisene 30 prosent.

Det synes i årsregnskapet.

Elkem opplevde en liten omsetningstilbakegang, mens både resultatet fra driften og før skatt-resultatet falt med nesten 1/3 til så vidt under en milliard. Litt økte salgsvolumer veier opp for de svakere prisene. I tillegg kommer økt salg av spesialiserte produkter. Bruttoresultatet fra selve driften, såkalt ebitda, var på 1,6 milliarder kroner, som selv om det var ned fra rekordnivået på 2,2 milliarder kroner året før, nøt godt av lavere råvarepriser og sterke kostnadskutt – særlig på de norske metallverkene.

«Prisene på silisium og ferrosilisium har vist en stigende trend fra andre halvår 2016 og inn i 2017. Basert på det ser markedsforholdene for Elkems produkter ganske bra ut», konstaterer styret i årsberetningen. Styret advarer imidlertid om at prisene på råvarer også har steget, særlig energi- og kullprisene, noe som vil gjøre produksjonen dyrere for Elkem. I tillegg har den norske kronen styrket seg, noe som slår negativt ut i regnskapene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.