For syv år siden kjøpte det kinesiske kjemiselskapet China National Bluestar det norske selskapet Elkem av Orkla for 12 milliarder kroner.

Nå skal Elkem sjøsettes på Oslo Børs.

– Det vil skje innen utgangen av første kvartal, sier Helge Aasen (55), administrerende direktør i Elkem.

«Skal vi klare»

Han opplyser at det blir en stor emisjon.

Aasen ville ikke avsløre den nøyaktige størrelsen på emisjonen på forhånd, men en børsmelding mandag morgen viser at Elkem vil hente rundt fem milliarder kroner i forbindelse med børsnoteringen.

– Klarer dere å gjennomføre en børsnotering før utgangen av mars?

– Ja, det skal vi klare, sier Aasen, som opplyser at det vil delvis bli en emisjon og delvis et nedsalg.

Elkem har valgt ABG Sundal Collier, Morgan Stanley, Carnegie, Citigroup og Nordea til tilretteleggere.

Elkem ble tatt av på Oslo Børs i 2005 da Orkla kjøpte selskapet.

– Da hadde Elkem vært på Oslo Børs i cirka 90 år. Vi er veldig glad for at vi kan notere Elkem på Oslo Børs igjen, sier Aasen.

China National Bluestar er eneeier av Elkem i dag, men kommer til å redusere eierskapet når industriselskapet går på børs.

Stor i Kina

Børsnoteringen skjer etter at Elkem kjøper en silikonfabrikk og et silisiumverk i Kina av Elkems kinesiske eier.

– Dette er en intern restrukturering. Deler av provenyet fra emisjonen vil gå til finansiering av oppkjøpene, sier Aasen.

Selv blir han arbeidsgiver for ytterligere 2150 ansatte.

Silikonfabrikken Xinghuo Silicones, som Elkem nå overtar, produserer silikon-baserte produkter som brukes til blant annet smøre- og oppløsningsmidler og vannavstøtende midler og har 1650 ansatte.

Den andre fabrikken, Yongdeng Silicon Materials har en produksjonskapasitet på 55.000 tonn silisium og 25.000 tonn mikrosilika og har 500 ansatte.

– Oppkjøpene gjør at vi får en markedsandel i Kina innenfor silikon på 14 prosent og blir verdens tredje største i silikonkapasitet, sier Aasen.

Elkem har 1250 ansatte i Norge. Bilde viser selskapets smelteverksvirksomhet i Thamshavn.
Elkem har 1250 ansatte i Norge. Bilde viser selskapets smelteverksvirksomhet i Thamshavn.

Han legger til at oppkjøpene vil trygge arbeidsplassene Elkem har i Norge.

– Vi får en enda tryggere posisjon i markedet.

Sterk vekst

Da China National Bluestar kjøpte Elkem i 2011 var Elkem et metallselskap som var sterkt innen silisium og ferrosilisium.

– Nå har vi langt på vei gått fra å være et metallselskap til et spesialkjemiselskap, sier Aasen.

Selv har han jobbet i Elkem siden 1990 og var toppsjef i selskapet da Orkla solgte Elkem til kineserne.

– Siden den gang har Elkem økt omsetningen fra ni milliarder kroner til 21,4 milliarder medregnet de to nyinnkjøpte kinesiske virksomhetene. Det har vært en formidabel vekst.

Aasen har gått fra å være sjef for et norsk selskap til å bli toppsjef i et stort internasjonalt selskap. I 2015 fikk han ansvar for 1400 ansatte i Frankrike som jobbet for Elkems kinesiske eier i franske Bluestar Silicones International som da omsatte for fem milliarder kroner.

Mer forbruk

Aasen peker på at Elkem er inne i vekstbransjer og at fremtidsutsiktene er gode.

– Vi er ikke så eksponert av markedssykluser som før. Bare innen silikon har vi 4000 produkter og 3000 kunder og veksten er stor. Bare tenk for medisinsk utstyr og elektronikk.

Elkem-sjefen legger til at silisium er et produkt som benyttes i ting mange er helt avhengig av, og at fremtiden bokstavelig talt ser grønn ut.

- Silisium har en stor vekst og benyttes i alt fra mobiltelefoner, pc-er, solenergi, vindmøller og i biler. I el-biler brukes silisium tre til fire ganger mer enn i fossile kjøretøy. Og nå forsker vi på om bruk av silisium til batterier i el-biler. Vi er posisjonert til å ta veksten som kommer, sier Aasen.(Vilkår)

Norsk hytteliv er ikke som i andre land
På 30 kvadratmeter i Orkanger er tre generasjoner samlet i harmoni. – Vi lever helt annerledes her oppe, sier Elisabeth Løhre (38). Men norsk hyttekultur kan by på mye friksjon, viser forskning.
02:26
Publisert: