Etter å ha gjennomført en av Norgeshistoriens mest omfattende nedbemanningsprosesser etter oljeprisfallet, takket Tor Henning Ramfjord (53) for seg i National Oilwell Varco høsten 2016. Da var arbeidsstokken mer enn halvert fra over 5000 til 2000 ansatte i Norge.

I fjor høst ble det klart at Ramfjord hadde fått med seg investorene Endre Glastad (46) og Leif Hübert (56) i selskapet Global Ocean Technology med et mål om å få til ny industribygging på Sørlandet. Og nå kjøper selskapet opp det aller meste av virksomheten i det 70 år gamle Båtservice-konsernet i Mandal som gjennom historien har bygget over 1100 skip.

«Fikk ikke sove»

Tor Henning Ramfjord vil ikke ut med hva Global Ocean Technology betaler, men forklarer at Hübert og Glastad kjøper Båtservices 43 mål store eiendom på Gismerøya utenfor Mandal, mens Global Ocean Technology kjøper hovedselskapene Båtservice ITC, Contracting og 70 prosent av aksjene i fiskebåtverftet Skogsøy Båt, der blant andre Kjell Inge Røkke har vært kunde.

Global Ocean Technology går dermed fra ti til 130 ansatte.

– Etter etableringen av selskapet i fjor, har vi tygget litt på hva vi skulle gjøre. Målet var klart; å bygge et nytt industrieventyr. Ikke primært innen olje, gass eller boreutstyr, men innenfor alt fra havbruk og fiskeriteknologi til vindkraft og service/klassing av borerigger, forklarer Ramfjord.

– Så ble vi invitert til et møte hos Båtservice. Det var et litt merkelig møte, og den påfølgende natten klarte jeg ikke sove. Utpå morgenkvisten skjønte jeg plutselig at dette jo ville være full klaff for oss. At her kunne vi skru sammen noe veldig gøy, sier han.

Farsunds-milliardær Endre Glastad (46) går i kompaniskap med stålgrossisten Leif Hübert (56) og kjøper hjørnesteinsbedriften Båtservice i Mandal.
Farsunds-milliardær Endre Glastad (46) går i kompaniskap med stålgrossisten Leif Hübert (56) og kjøper hjørnesteinsbedriften Båtservice i Mandal. (Foto: Hampus Lundgren)

Nå får Global Ocean Technology tre datterselskaper; innen marine, rigg og teknologi.

– Vi skal fortsatt bygge båter i aluminium, slik Båtservice har gjort i en årrekke med stor suksess. Men vi skal primært være teknologi- og kompetansedrevet og ikke primært et verft. I rigg-delen legger vi inn 80 ansatte som nå er ansatt i Båtservice Contracting og er utleid til flere verft langs vestlandskysten. Vi ser et stort potensial innen modifikasjoner og klassing, sier Ramfjord og legger til at Båtservice-navnet nå blir byttet ut med Global Ocean Technology.

Bygge nytt storkonsern?

Tor Henning Ramfjord sier hans oppgave nå blir å bygge kultur og finne de riktige menneskene til å bygge opp et nytt stort industrikonsern.

– Dette er bare starten på en utrolig gøy reise. Vi er en blanding av folk fra National Oilwell Varco, Maritime Hydraulics og Cameron som skal bygge en helt ny kultur. Det er nøkkelen til suksess, mener Ramfjord.

Milliardærene Hübert og Glastad har det til felles at de i liten grad har vært involvert i olje- eller offshoreteknologi.

Leif Hübert eier en rekke eiendommer, Norsk Stål-konsernet samt andeler i flere skip, mens Glastad eier flere hoteller, har vært tungt inne i Norwegian Outlet og er storaksjonær i det børsnoterte oppdrettskonsernet Norway Royal Salmon.

Manglet en rik onkel

Da handelen ble presentert for de ansatte i Mandal tirsdag, forklarte mangeårig administrerende direktør Bjørn Fjellhaugen (64) at Båtservice-konsernet har hatt mange opp- og nedturer de senere årene. Blant annet ble selskapet nektet leveranser av en rekke hurtigbåter til Iran grunnet sanksjonene mot landet.

– Vår utfordringer har vært at vi aldri har hatt den store kapitalen i ryggen. Etter oljeprisfallet har vi hatt mer enn nok med å holde oss på bena og har måttet nedbemanne en del. Vi har ikke hatt noen rik onkel i ryggen. Med to meget solide eiere i Glastad og Hübert, er jeg sikker på at det nå blir oppbemanning. Jeg har virkelig troen på at dette er starten på et nytt industrieventyr.

– Men hva er nå tilbake i Båtservice Holding utenom oppgjøret fra de to milliardærene og Global Ocean Technology?

– Vi har fortsatt et verft i Tyrkia som nylig leverte to 48-meters hurtigbåter til Irak. Og så har vi et verft på øya Kish i Iran. Men her i Mandal er det ikke så mye igjen. Det er egentlig bare meg, sier Fjellhaugen og smiler.

Båtservice Holding-konsernet hadde i 2016 inntekter på vel 340 millioner kroner med et underskudd før skatt på 11 millioner kroner. 2017-regnskapet er ikke offentliggjort.(Vilkår)

Særegen suv
DS 7 Crossback er en helt fersk, fransk suv som gjør ting på sin egen måte.
01:53
Publisert: