Gjødselgiganten Yara signerte onsdag en avtale med Vard Brevik på 250 millioner kroner om å bygge verdens første elektriske og selvkjørende containerskip.

Med statsminister Erna Solberg (H) til stede, signerte Yara avtalen med skipsverftskonsernet Vard om å bygge det selvkjørende elektriske skipet Yara Birkeland.

Avtalen er på 250 millioner kroner og skal etter planen være klart for sjøsetting allerede tidlig i 2020. Innen 2022 vil skipet, som i utenlandske medier er blitt omtalt som «Tesla of the seas», være selvkjørende.

– Det er første gang noen bygger et skip som Yara Birkeland. Vi har satset på samarbeidspartnere med sterk entreprenør-ånd og med ekspertise i verdensklasse. Vard har lang erfaring med å bygge spesialtilpassede skip, og vil levere et fartøy som kommer til å skape endring, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

1 million kilometer

Bakgrunnen for prosjektet er at Yara årlig frakter mineralgjødsel 1 million kilometer på distansen mellom Brevik og Larvik for å sende produktet videre med containerskip.

Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara (fra venstre), COO Magne Bakke i Vard og konsernsjef Geir Håøy i Kongsberggruppen undertegnet kontrakten onsdag ettermiddag. Verftsdirektør Lars Ivar Bøe, statsminister Erna Solberg og ordfører Hallgeir Kjeldal i Bamble i bakgrunnen.
Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara (fra venstre), COO Magne Bakke i Vard og konsernsjef Geir Håøy i Kongsberggruppen undertegnet kontrakten onsdag ettermiddag. Verftsdirektør Lars Ivar Bøe, statsminister Erna Solberg og ordfører Hallgeir Kjeldal i Bamble i bakgrunnen. (Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix)

Konsernsjef Roy Reite i Vard sier han er svært glad for samarbeidet med Yara.

– Med lang erfaring i å bygge skreddersydde, spesialtilpassede skip, er vi begeistret over å få muligheten til å bygge verdens første selvkjørende og elektriske containerskip, sier Reite.

Grønne arbeidsplasser

Regjeringen støttet i fjor prosjektet med 133 millioner kroner gjennom statsforetaket Enova og Solberg sier det er viktig å skape grønne arbeidsplasser.

Erna Solberg fikk fjernstyre modellen av skipet.
Erna Solberg fikk fjernstyre modellen av skipet. (Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix)

– Yara, Kongsberg og Vard har bygget videre på kunnskap om teknologi, logistikk og skipsbygging. De har hatt en ambisjon om å skape bærekraftig innovasjon sammen. Da får vi spennende pionérprosjekter som dette, sier statsministeren, som etter signeringen fikk fjernstyre en miniatyrmodell av skipet.

Yara Birkeland vil årlig erstatte 40.000 turer med dieseldrevne lastebiler på lokalveiene mellom Brevik og Larvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bahareh Letnes: - Per er arbeidsledig. Hva skal jeg med Per da, hvis jeg er spion?
Her er noe av det som ble sagt under Per Sandberg og Bahareh Letnes’ opptreden under Arendalsuka tirsdag.
02:31
Publisert: