Tines nylanserte produkt har en begerform og en kombinasjon av høykonsentrert yoghurt og müsli som er påfallende lik Q-Meierines Skyr müsli, mener Q-meieriene.

– Det er jo ikke så merkelig at Forbrukerrådet klager på manglende mangfold i yoghurthyllen, når den dominerende aktøren bedriver denne form for råkopiering, sier Q-sjef Bent Myrdahl.

Han mener at kopieringen har skjedd nærmest systematisk de siste årene.

– Helt siden vi lanserte skrukorken på melkekartongen i 2003, er vi blitt kopiert, sier Myrdahl.

Retten har allerede behandlet en yoghurtbegerstrid mellom de to meieriaktørene. For da Tine-eide Fjordland benyttet en begerform til sitt eget varemerke Yoplait som minnet om Q-Meierienes beger, reagerte utfordreren sterkt.

– Den gangen gikk vi til retten med saken, men tapte fordi vi ikke hadde registrert boksen, hevder Myrdahl.

Så sent som i fjor anklaget Q-Meieriene konkurrenten for å ha kopiert rømmeproduktet Drømmelett.

– Hva blir det neste fra superdominante Tine? Mitt tips er at de kopierer Skyr og yoghurten vår i poseformat også, sier Myrdahl og henviser til Q-Meierienes redningsplanker.

Kopiering? Slik fremstår de to produktene som Q-Meieriene (Skyr) og Tine (gresk yoghurt) nå krangler om.
Kopiering? Slik fremstår de to produktene som Q-Meieriene (Skyr) og Tine (gresk yoghurt) nå krangler om.

Tine tilbakeviser

Tines kommunikasjonsdirektør Lars Galtung avfeier påstandene og minner om hvem som var først ute med å selge melk.

– Som Q-meierienes foretrukne PR-trampoline og med glimt i øyet, er det slik at Tine lenge var alene om å selge ost og melk i Norge og etablerte kategorier, fargekoder og produkter som Q og de andre aktørene har lansert tilsvarende av. I mange år var også Tine alene om å produsere Kefir, iskaffe og laktosefrie produkter, noe Q nå også skal lansere. Dette er flott for konkurransen og skaperkraften, noe som gir mer mangfold til forbrukerne og valgmuligheter i butikk, påpeker Tine-toppen.

– Forbrukerbehovene er like og faktum er at Tine allerede for 25 år siden produserte vår første yoghurtmüsli. Vår fyldige greske yoghurt har vært i markedet i flere år, det samme med begeret.

Ekstraordinær risiko

Q-sjef Myrdahl reagerer på måten Tine utnytter sin dominerende stilling i meierimarkedet. Innen yoghurt har Tine 75 prosent av markedet.

– Dette er nok et signal på hvor vanskelig det er å lykkes i dette markedet. En ting er vanlig bedriftsøkonomisk risiko som vi kan leve med, men dette er en ekstraordinær vanskelig situasjon med en dominerende markedsaktør.

Han mener at Q-meierienes innovasjoner er langt mer risikoutsatt enn investeringene som vanligvis gjøres i bransjen.

– Hvis våre produkter blir en suksess, er det vanskelig å forsvare seg mot at den dominerende aktøren kopierer. Hvis denne utviklingen fortsetter, er vi ferdig. Da blir det et nitrist norsk matmarked. Denne konkurransesituasjonen går til slutt utover konkurransen i dagligvaremarkedet og forbrukerne, sier styreleder Karl Johan Ingvaldsen.

– Er ikke dette en del av risikoen når dere driver åpen og forbrukerdrevet innovasjon?

– Denne kopieringen skjer etter at produktet er satt i markedet og blitt en suksess. Vi er små og trenger dette forspranget, svarer Ingvaldsen.

Overproduksjonen av melk er økende. Tine bygger nå opp en stor Jarlsberg-produksjon i Irland med irsk melk. Hundrevis av melkebruk risikerer å bli nedlagt hvis melken som brukes i eksportproduksjon ikke får ny anvendelse.

Tine-toppen mener at alle aktørene har en felles innovasjonsutfordring i å styrke norske meieriprodukters konkurransekraft mot økende import.

– Vi håper derfor Q kommer med stadig nye produkter som hjelper den norske bonden å selge mer norsk melk fremover. Da må vi begge svare på forbrukerbehov og det er det heldigvis ikke er noe patent på, poengterer Galtung i Tine.(Vilkår)

Gult er kult
Porsche 911 Carrera T er en fest på fire hjul, men med en heftig pris har den fjernet seg fra utgangspunktet.
02:10
Publisert: