Gresstråene stritter mot vinden langs Mjøsa idet dronen med åtte små propeller nærmer seg bakken. På avstand ligner den et lite helikopter.

– Det er som å fly et veldig bra modellfly. Men det er litt for dyrt til å leke seg med på fritiden, sier dronepilot Nils Peder Skogsrud (48).

Tidligere jobbet han i produksjonen hos Tine meierier i Brumunddal. Nå er Skogsrud ansatt som dronepilot hos Maskinstyring, som i løpet av de siste fire årene har gått fra åtte til 52 millioner kroner i driftsinntekter. Det gjorde selskapet til gasellevinner i Hedmark i år.

Modellfly-entusiasten med drømmejobben
Nils Peder Skogsrud (48) ble rekruttert til jobben som dronepilot gjennom Facebook.
02:25
Publisert:

– Jeg så jobbannonsen på Facebook-siden til en modellflyklubb jeg er medlem av. Jeg kastet meg over telefonen med en gang, sier han.

Ute på jernbaneprosjektet E6-Dovrebanen leverer Maskinstyring utstyr til lokale entreprenører, som gps-systemer montert på gravemaskiner til landmåling og droneskanning til å dokumentere arbeidet i 3D.

Kunde Lars Storhaug viser hvordan gps-systemet gjør at han kan styre hele operasjonen uten å måtte bevege seg ut i grøften.
Kunde Lars Storhaug viser hvordan gps-systemet gjør at han kan styre hele operasjonen uten å måtte bevege seg ut i grøften.
– Vi traff med et nisjeprodukt da vi startet opp. Maskinførerne er blitt mye mer effektive, og entreprenørene har fått bedre kontroll over mengdene i anbudet. Samtidig som oppdragsgiverne, eksempelvis kommunen, også benytter seg av de samme 3D-modellene for å sikre at de ikke betaler for mye, sier Tom Mangerud (42), ingeniør og medeier i Maskinstyring.

To konkurser

I 2011 etablerte Mangerud selskapet sammen med daglig leder Knut Arne Eriksen (44) og salgsansvarlig Jøran Bergsjøbrenden (41). Eriksen og Mangerud jobbet sammen i et annet firma på det tidspunktet, mens Bergsjøbrenden var forhandleren deres.

– Vi utfylte hverandre godt. Jeg har den teoretiske bakgrunnen og har drevet som entreprenør, Tom er landmåleren, og Jøran er selger, sier Eriksen.

Allerede det første året de startet, holdt det på å gå galt.

– Uten en egenkapital på 750.000 kroner ville vi vært ferdig etter det første året. To store kunder av oss gikk konkurs i løpet av 2011–2012 og vi tapte en halv million kroner. Vi måtte brette opp ermene og jobbe hardere, forteller Bergsjøbrenden.

I dag er de 23 ansatte, en egen regnskapsfører er på plass, og snart skal de utlyse stillingen som daglig leder, slik at Eriksen kan jobbe tettere med produktutvikling.

– Vi vil vokse mer og satser på at vi er 30 ansatte om to år. Vi er litt teknologi-freaker, da. Vi må følge med i tiden, sier Eriksen.

Ansatte kona

Jøran Bergsjøbrenden jobber så mye at han bestemte seg for å gi kona en 50 prosent stilling på sentralbordet i selskapet.

– Jeg står opp klokken fire om morgenen og er ikke hjemme før i 23-tiden på kvelden. Det er sånn jeg er, jeg har alltid likt å jobbe mye. Vi må være tilgjengelig døgnet rundt. Jeg tar telefonen hvis noen ringer meg klokken 21 på lørdagskvelden. Uten fornøyde kunder er vi ingenting, sier Bergsjøbrenden.

I 2012 investerte Maskinstyring én million kroner i to datterselskaper i Litauen.

– Vi ble forespurt av vår forhandler Leica om å gå inn der i 2012, fordi selskapet ikke hadde lyktes der. Vi tjener fortsatt ikke penger på prosjektet. Planen er å vente i tre–fire år til for å se om markedet tar av. Tro det eller ei, men Litauen er blant økonomiene i Europa som vokser hurtigst, sier Mangerud.

Tilbake på byggeplassen ved Mjøsa står Skogsrud med fjernkontrollen i hendene og forsøker å lande dronen. På skjermen inne i varebilen strømmer landskapsbildene inn.

– Det innebærer mye ansvar for folk og fe å styre denne dronen. Jeg kunne ingenting om data før jeg ikke denne jobben. Det er mulig å lære opp gamle gubber, sier Nils Peder Skogsrud.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.