Pollestad (Sp) ønsker å få en redegjørelse om Hydro-krisen fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) så fort som mulig.

– Vi hadde en redegjørelse fra statsråden i Stortinget før sommeren. Så har det tatt en ny dramatisk vending og da mente jeg at det var helt naturlig at Stortinget også fikk informasjon om det, sier Pollestad.

Han ramser opp tre grunner til at han vil vite hva som foregår i Brasil.

Gå dypere i hva som har skjedd de siste dagene.

Vil ha svar

  1. Det handler i høy grad om verdiene i Hydro der staten er eier. Markedsverdien til Hydro har falt 11,2 milliarder kroner siden onsdag. Staten eier i overkant av 40 prosent av Hydro og har altså lidd et papirtap på flere milliarder. – Det er en oppgave der vi har litt å passe på, sier Pollestad.
  2. Nedstengningen av anlegget i Brasil kan få konsekvenser for norske arbeidsplasser på Hydros anlegg i Norge ettersom norske aluminiumsverk kan risikere å ikke få tilstrekkelig med råstoffet alumina som kommer fra Hydros anlegg i Brasil. – Det er definitivt alvorlig, så det ønsker vi å få belyst, sier han.
  3. Næringskomitélederen ønsker også å få klarhet i om norske myndigheter har vært i dialog med brasilianske myndigheter om saken, og om de har tenkt til å foreta seg noe.

Pollestad ønsker å understreke at han ikke har noen som helst grunn til å ha noen negative synspunkt på hvordan departementet har fulgt opp sitt eierskap i saken, og at det er derfor han vil ha en redegjørelse.

Fondet har tapt 54 mill.

Hans Thrane Nielsen forvalter fondet Storebrand Norge som fredag har aksjer for 431 millioner kroner i Hydro. De to siste dagene har Hydro-raset på børs påført fondet hans et papirtap på 54 millioner kroner.

Hans Thrane Nielsen.
Hans Thrane Nielsen. (Foto: Mikaela Berg)

Selv har Thrane Nielsen vært på høstferie og har ifølge ham selv intet nytt å tilføye saken utover at han sier aksjemarkedet er klar i sin tale.

– Den beste karakterboken du kan gi er aksjekursen, sier forvalteren.

Hydro har falt 11 prosent på Oslo Børs siden onsdag.

Thrane Nielsen har full tillit til at Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg fikser biffen i Brasil.

– Jeg har ingen grunn til ikke å ha tillit, sier han.

– Ikke på personjakt

Også Geir Pollestad virker å ha tillit til Brandtzæg.

– Jeg har ingen grunn til ikke å ha det. Her er vi ikke på personjakt. Dessuten er det ikke min oppgave å ha tillit, det er styret sin oppgave, sier han.

– Jeg tror ikke det finnes en kjapp løsning på dette. Selskapet og eierne har sammen et ansvar for å finne løsninger. Jeg regner med at næringsministeren gjør det som er mulig for å bistå selskapet innen de reglene som gjelder for eierskap, sier Pollestad.

Torsdag hadde næringsminister Torbjørn Røe Isaksen følgende kommentar til saken:

«Som eier har Nærings- og fiskeridepartementet jevnlig dialog med Hydro, og departementet vil fortsatt følge opp denne krevende saken. Dette er en krevende situasjon for Hydro, og det er min forventning at selskapet gjør alt det kan for å håndtere situasjonen».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller deg det viktigste du bør vite om mandagens statsbudsjett
02:19
Publisert: