Under Kristian Monsen Røkkes ledelse har Akers skipsverft i Philadelphia gått fra krise til suksess. Børsverdien har steget fra 40 millioner til 2,6 milliarder kroner.

Nå gir han seg, eller rettere sagt, trapper ned. Han blir arbeidende styreleder ut året, for så å bli styreleder fra 2015. Da skal han også få nye oppgaver i Aker-systemet, der det er pappa Kjell Inge Røkke (55) som er sjefen.

«Noen ganger må man følge magefølelsen, og for meg personlig føles tiden inne for å forlate Philadelphia nå som selskapet går inn i en ny fase og jeg ser mot andre roller i Aker-gruppen», skriver han i et brev til aksjonærene i Aker Philadelphia Shipyards årsrapport for 2013.

Her gjør Røkke junior opp status for jobben han har gjort:

«Det er mange ting jeg kunne gjort bedre, men i sum føler jeg at jeg har bidratt positivt til selskapets utvikling. Jeg blir ofte spurt om aksjekursen, som har steget 4000 prosent siden jeg ble toppsjef, og hvorfor jeg ikke eier noen aksjer selv. Planen var i utgangspunktet at jeg skulle kjøpe ti prosent av selskapet, men det ble skrinlagt på grunn av nærstående parter-vurderinger og at det muligens kunne utløse tilbudsplikt for alle aksjene, gitt min relasjon til Akers hovedaksjonær», skriver han.

Røkke-kontrollerte Aker er største eier i verftet, og juniors kjøp kunne lede til at deres samlede eierandel oversteg grensen for tilbudsplikt.

«Jeg kunne godt ha håndtert situasjonen med litt innsats, men jeg var 100 prosent fokusert på å gjøre en best mulig jobb som toppsjef, ikke sikre meg en størst mulig personlig bankkonto. Min private gevinst ville ha blitt rundt 30 millioner dollar. Jeg har ikke mistet ett sekund søvn på grunn av 30 millioner dollar – som Paul McCartney i The Beatles sa: «Materielle eiendeler er vel og bra, men jeg kan ikke bruke det til å kjøpe hva jeg virkelig vil ha.»

McCartney kom med dette sitatet i 1966, da han i et intervju skulle forklare hva slageren «Can’t buy me love» egentlig handlet om.

Rulle tønner

«Å se selskaper lykkes og skape langvarig verdier for aksjonærer, i tillegg til å være en ansvarlig vokter av aksjonærenes lommebok, er det som gir meg et kick. (...) Aksjonærene er de som skal rulle ut tønner med kontanter, ikke toppsjefene. Men når det er sagt ... Jeg ønsker fortsatt å ha en lønnsinntekt.»

Røkke juniors lønn ifjor var 2,2 millioner kroner i lønn, bonus og andre ytelser.

I Røkke seniors brev til Aker-aksjonærene ifjor skrev han at de fire barna vil arve en mindre andel av TRG Holding, som er hans private selskap som er storeier i Aker, når de fyller 30 år. Kristian Røkke skulle derfor ha fått sin del av arven, men det er ukjent hvor mye. Mesteparten av verdiene er planlagt overført til en stiftelse for allmennyttige formål. Verdien av Røkkes Aker-aksjer er drøyt ni milliarder kroner i dag.

Har vært rundt

Aker ser frem til å få Røkke junior i en ny rolle.

– Flinke folk er det alltid plass til i Aker og Aker-eide selskaper. Men det er ikke lagt opp noen rute med neste stoppested, sier Akers informasjonsdirektør Atle Kigen.

Det er flere muligheter for Kristian Røkke:

Han kan gå inn i lederstillinger i noen av selskapene Aker er hovedeier i, som Aker Solutions, Kværner, Det norske og Ocean Yield, samt flere unoterte selskaper.

Han kan gå inn lederstillinger i Aker med styreverv i Aker-eide selskaper.

Kristian Røkke har allerede lang fartstid i Aker-systemet. Han startet sin karriere med sommerjobb på verftet i Brevik.

I 2006 deltok han i Aker Solutions’ International Trainee Program. Siden har han arbeidet for Aker Solutions’ subseaenhet i Malaysia. Han har også jobbet for Converto Capital Fund, Aker-fondet som er hovedeier i skipsverftet i Philadelphia.

I motsetning til sin far har han en solid utdannelse: Økonomi og matematikk ved Colby College, London School of Economics and Political Science og Handelshøyskolen BI. Mens han studerte, jobbet han i meglerhuset Corporate Advice & Research. Han tok en MBA på Wharton University, som er ranket som en av verdens beste MBA-utdannelser, ved siden av jobben som verftssjef.

Han ble nylig far for første gang, og bor med sin familie i Philadelphia.

DN fikk ikke kontakt med Røkke junior igår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.