I en brakke på Ullandhaug utenfor Stavanger sitter Kristoffer Ekren bøyd over en smal liten treplate fylt med elektronikk. Han skrur og måler, må være pinlig nøyaktig. Installasjonen er nemlig hjernen i en ny robot som skal vaske skipsskrog.

– Jeg tror dette er det mest lovende jeg noensinne har satt i gang. Jeg har ingen betenkeligheter med å si at dette blir en kommersiell suksess, sier Rune Freyer om satsingen til selskapet Shipshave.

Freyer er ikke hvem som helst i den norske gründerjungelen. Nær en milliard kroner har han tjent etter å ha dradd i gang en rekke oppstartsselskaper, hovedsakelig i oljeservicebransjen. De mest kjente er Easywell og Fishbones. Da han solgte Easywell til giganten Halliburton fikk han mer enn én halv milliard kroner.

Vil bli grønn

Men nå er Freyer ferdig med oljesatsningen.

– Tidligere hadde jeg som mål å revolusjonere oljebransjen. Nå vil jeg gjøre ting som jeg kan stå inne for. Det er bare grønne satsinger som gjelder for meg. Jeg gidder ikke holde på med ting som ikke gir en miljøgevinst. Jeg er overbevist om at vi må bevege oss bort fra bruk av petroleumsprodukter, sier Freyer.

– Litt dårlig samvittighet?

– Det er ikke noen vits i å ha dårlig samvittighet. Det er viktigere å se på hva en kan gjøre videre, sier Freyer.

Gikk på Byggmakker

Roboten som Freyer nå har ståltro på, startet egentlig etter at han undersøkte muligheter i oppdrettsbransjen. En slik satsing ble det imidlertid ikke noe av. Istedenfor ble det groe på skip som ble det nye problemet Freyer ønsket å løse.

Groe, marine organismer som vokser på et skipsskrog under vannlinjen, er et stort problem i marin sektor. Rederier må bruke store summer på skrogrensing, groe senker farten og øker drivstofforbruket noe som i neste omgang øker CO2-utslippene.

– Jeg gikk på Byggmakker og kjøpte for 2000 kroner i utstyr. I garasjen hjemme bygget jeg en modell, sier Freyer.

Vil ikke ha investor-tittel

Tidligere er groe på skip fjernet ved kai med bruk av utstyr som bruker roterende børster. Freyers nye robot kan brukes mens et skip går i fart i åpent hav. Flere titall millioner kroner er brukt på utviklingen av produktet. De første robotene er allerede i bruk.

– I løpet av få år tror jeg Shipshave vil omsette for flere hundre millioner kroner, sier Freyer.

Da ser han ikke bort fra at han igjen skal selge seg ned slik han har gjort før.

– Jeg skal være her så lenge jeg kan være til nytte. Når jeg bruker mer tid på administrasjon enn innovasjon, er nok andre bedre enn meg, sier han.

Å være investor frister heller ikke.

– Jeg kommer aldri å ha et visittkort der det står investor på. Det interesserer meg ikke, sier Freyer.

Den bokførte egenkapitalen i hovedselskapet Freyer Horisont er på vel 680 millioner kroner. Over 680 millioner kroner er plassert i aksje- og obligasjonsfond.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.