Meierigigantene Tine sliter med fallende salg i flere av sine kjernekategorier.

Onsdag la konsernet frem resultater som viste at selskapets resultat før skatt falt fra 309 millioner kroner i tredje tertial 2017, til 229 millioner kroner i samme periode 2018. Samtidig varsler Tine flere nedleggelser.

I dag har Tine 31 produksjonsanlegg og 5400 ansatte. Etter seks uker i sjefsstolen, mener Gunnar Hovland at det ikke er mulig å opprettholde alle og at noen av dem må vekk.

– Nei, det er ikke mulig. Hvor mange vi ender opp med vet jeg ikke, men når vi ser oss tilbake om noen år vil det være færre.

Han legger ikke skjul på at han har fått et oppdrag fra styret om å bedre resultatene.

En ny strategiplan er under arbeid som både skal øke veksten og få ned kostnadene med et ukjent antall millioner kroner.

– Det er ikke noe kjære mor her, sier bondesønnen fra Luster i Sogn.

Hovland kom inn som ny konsernsjef ved årsskiftet og etterfulgte mangeårig sjef Hanne Refsholt.

– Å drive rasjonelt er industriens fordømte plikt hver dag.

Siden 1990 er antallet produksjonsanlegg redusert fra 120 og ned til en fjerdedel.

Angripes fra flere hold

Tine presses nå fra alle kanter. Fra neste år mister selskapet eksportstøtten for Jarlsberg-ost og produksjonen må flagges ut. Det betyr at melkevolumet tilsvarende 520 melkebruk, eller seks-syv prosent av den norske melkeproduksjonen, står uten anvendelse. I stedet bygger Tine ny fabrikk i Irland som skal betjene utenlandsmarkedet.

Her hjemme har melkeforbruket per person vært synkende i en årrekke samtidig som konkurransen fra Q-Meieriene og Synnøve Finden er blitt gradvis mer aggressiv.

Gunnar Hovland mener nye forbrukertrender tvinger frem endringer.

– Vi har flere sterke norske konkurrenter i tillegg til utenlandske. Importen har økt radikalt av yoghurt, ost og smakssatt melk i store mengder.

Hovland jobbet i flere lederstillinger i Tine frem til 2008. Da gikk han videre til kraftbransjen og senere til bank der han var toppsjef i BN Bank.

– Jeg opplever at Tine har gjort en kjempestor jobb for å rasjonalisere konsernet og å få en mer driftseffektiv organisasjon siden jeg forlot selskapet.

Kan ikke trylle

Nå må han balansere mellom å ha en mest mulig effektiv organisasjon samtidig som konsernet skal øke veksten.

De siste tre-fire årene har selskapets topplinje stagnert på rundt 22 milliarder kroner, mens resultatene har svingt rundt halvannen milliard.

– Vi har en viss nedgang i melk og noen av de andre store kategoriene i Tine. Det er den nye virkeligheten.

– Er det mulig å klare vekst når dere mister så stor del av melkevolumet gjennom eksportstøtten?

– Det er en kjempeutfordring som vi ønsker å svare opp. Jeg har ingen illusjon om å vokse i et år der vi mister så stor andel av totalvolumet, det blir som å tro på julenissen. Vi skal forsøke det vi kan, men vi kan ikke trylle.

Fall i melkesalget

I tredje tertial hadde Tine totale driftsinntekter på 7,78 milliarder kroner. Dette er kun en svak bedring fra 7,74 millioner i samme periode året før.

Fjoråret var preget av fortsatt stor volumnedgangen i flere av de store meierikategoriene:

* Volumnedgangen på melk var på 4,7 prosent i fjor.

* Yoghurt-salget falt med 4,1 prosent målt i liter.

* Salget av rømme gikk ned med 3,4 prosent.

Mens Tine sliter med tradisjonelle kategorier, bidrar nylanseringer og inntekter fra datterselskaper til at veksten opprettholdes:

* Tropesommeren bidro til at Diplom-Is økte inntektene med 152 millioner kroner, 1,2 milliarder kroner. Driftsresultatet økte fra 26 til 97 millioner kroner.

* Smakssatt melk, som sjokolademelk, økte 12 prosent.

* Høyproteinsprodukter i Yt-serien økte med 65 prosent.

* Juice økte med fem prosent.

* Salget av Jarlsberg utenfor Norge økte med 10 prosent. Den internasjonale virksomheten til Tine var i fjor på nærmere tre milliarder kroner.

For 2018 som helhet leverer Tine-konsernet et resultat på 1,47 milliarder kroner, opp fra 1,41 milliarder i 2017.

Derfor la DN-kommentatorens kone ned veto mot kjøp av Tesla:

App-bruker? Hør podkasten om Elon Musk og Tesla her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Snart vinterferie: DNs Merete Bø tester flatpakket drink til skituren
01:34
Publisert: