Rec Silicon og dets aksjonærer har fått hard medfart på Oslo Børs de seneste årene. Produsenten av superrent silisium for bruk i solceller og paneler har vært utestengt fra å selge til det aller viktigste markedet, Kina, som følge av handelsstrid mellom Kina og USA. Striden har pågått siden 2014. Vanskelighetene har sendt børskursen i Rec ned fra en topp på 4,96 kroner til dagens nivå på om lag 84 øre, og skrellet bort milliarder i børsverdier.
Torsdag var imidlertid lenge et bitte lite lyspunkt for de investorene som har holdt ut som Rec-aksjonærer. Tross store vanskeligheter og bortbarbering av regnskapsverdier på 2,8 milliarder kroner, steg aksjen noen prosent på Oslo Børs. Da det nærmer seg stengning på Børsen snudde imidlertid aksjen ned, og endte med en nedgang på nesten 2,5 prosent. Siden nyttår er aksjen ned 42 prosent.
Rec Silicon varslet allerede i begynnelsen av juli at det sparket nesten 40 prosent av de ansatte ved prestisjeanlegget i Moses Lake i Washington, USA.
– Rec Silicon kan utkonkurrere sine utenlandske konkurrenter, og vi kan gjøre det fra våre produksjonssteder i USA. Vi trenger simpelthen rettferdig tilgang til det kinesiske markedet, skrev selskapet da.
Prisene falt
I tillegg til handelskonflikten falt også silisiumsprisene kraftig i andre kvartal.
– Rec regner med at prisene holder seg på dagens nivåer i løpet av tredje kvartal, heter det i presentasjonsmaterialet.
– I slutten av mai falt markedsvisibiliteten og lagrene begynte og bygges etter hvert som bekymringene steg for silisiumsetterspørselen i Kina, skriver Rec.
Første uke av juni kuttet Kina dessuten støtten til sol-installeringer.
– Dette skapte usikkerhet i det globale markedet, og gjorde at silisiumetterspørselen falt kraftig. For å dempe lagerveksten, reduserte produsentene kjapt produksjonen gjennom hele verdikjeden. Fallende etterspørsel ga press ned på prisene på solkvalitets-silisium, heter det i rapporten.
Rec Silicon hadde ved utgangen av juni en egenkapital på 113 millioner dollar, eller 1,1 milliarder kroner, tilsvarende 34 prosent. Det er en nedgang fra 61 prosents andel og 511 millioner dollar bare tre måneder tidligere. Samtidig steg gjelden med ti millioner dollar til 92 millioner dollar.
– Selskapets nåværende likviditet og kostnadskutt vurderes som tilstrekkelige for å møte gjeldsforfall på 1,5 millioner dollar i september, og det ventede kontantstrømsbehovet for driften de neste tolv månedene, skriver selskapet.
Selskapet advarer imidlertid om at dersom långiverne i et av selskapets lån krever at lånet dekkes inn, slik de har hatt rett til siden februar 2016, eller en skattesak med det norske sentralskattekontoret skulle gi et for selskapet dårlig utfall, kan likviditetsrisikoen for selskapet øke.
REC-sjefen Tore Torvund sa til nyhetsbyrået TDN Direkt at selskapet ikke har planer om å hente inn mer penger.
– Så vi skal ikke spørre aksjonærene om mer penger, og vi skal ikke ta opp mer lån. Vi har altfor mye lån allerede, sier han.(Vilkår)