Når USAs president Donald Trump har gått til handelskrig med Kina og en rekke andre land, havner fort biler i skuddlinjen. USA har innført ekstra toll på flere varer som inngår i bilproduksjon, blant annet på stål, aluminium og elektriske komponenter. Kina har svart med å varsle lignende toll på import av amerikanske biler.

– For det tredje har det vært trusler fra USA om å innføre toll på europeiskbyggede biler importert inn til USA, sa administrerende direktør Henning Jensen i Kongsberg Automotive (KOA) under presentasjonen av selskapets kvartalstall fredag.

Men siden det meste av KOAs salg går til biler som produseres og selges i samme region, venter selskapet begrensede skadevirkninger på driften.

– Med mindre handelskrigen har betydelig negativ effekt på den økonomiske utviklingen globalt, sier Jensen.

Administrerende direktør Henning Jensen i Kongsberg Automotive (KOA)
Administrerende direktør Henning Jensen i Kongsberg Automotive (KOA)

Kan koste fem millioner euro

KOA-ledelsen har fått mange spørsmål om handelskrigen fra investorer og analytikere, og fredag forsøkte Jensen å tallfeste den potensielle effekten.

– Økte toller vil koste oss rundt én million euro i 2018 slik situasjonen ser ut nå, sa KOA-sjefen.

Dette vil ifølge Jensen øke til mellom to og tre millioner euro i 2019 ettersom tollene får full effekt. I tillegg kan en eventuell toll på europeiske biler importert inn til USA ha en effekt på rundt tre millioner euro.

– Samlet kan handelskrigen slik det ser ut nå, ha en negativ effekt på fem millioner euro på omsetningen. Dette er ikke en betydelig effekt, sa Jensen.

Sterk ordreinngang

KOA omsette for drøyt 287 millioner euro i andre kvartal, opp fra 268 millioner i samme periode i 2017. Selskapets driftsresultat steg 18 prosent til 15 millioner euro.

KOA hadde en ordreinngang på 121 millioner euro i andre kvartal, en økning på 70 prosent sammenlignet med samme periode året før. Selskapets ordreinngang for de siste 12 månedene er nå på rekordhøye 372 millioner euro.

KOA-aksjen steg markant på Oslo Børs fredag formiddag etter å ha lagt frem sine kvartalstall. Rundt klokken 10 var aksjen opp nær syv prosent. Siden nyttår er imidlertid aksjen fortsatt ned rundt 14 prosent. (Vilkår)

- Når de kommer i land og lurer på hvor høyt over havet de er
Turistsjef i Geiranger Ove Skylstad forteller hva som kjennetegner bobilturisten og cruiseturisten.
02:06
Publisert: