Bryggeribransjen er presset av nye sukkeravgifter og høy svenskehandel, men denne sommeren har gitt duggfriske salgstall for øl.
– De siste fire ukene er ølsalget opp ni prosent sammenlignet med fjoråret. Alle i bransjen merker dette, sier Hansa Borg-sjef Lars Giil.
Spesielt to forbrukstrender slår inn når temperaturen nærmer seg 30 grader.
– Merkevarelojaliteten øker når det blir så varmt. Vi blir mer merkevaretro, mens kjedenes egne merkevarer er litt ned. For oss i bransjen er det litt hyggelig.
Bryggerigiganter som Ringnes, Hansa og Mack har vel innarbeidede merker som de siste årene har fått smake på konkurranse fra dagligvarekjedenes egne merker som Seidel og Pokal. Noen av bryggeriene tapper slike egne merkevarer på kontrakt.
Bryggeriene merker også et annen fenomen i sommervarmen.
– I juni solgte vi 20 prosent mer av alkoholfritt øl i klasse A. For bransjen totalt økte salget med 28 prosent, sier Giil.
Han mener tilgangen på CO2 i ølproduksjonen nå har stabilisert seg etter at lagerbeholdningen var nede på et kritisk nivå tidligere i sommer.
– Jeg har aldri før vært med på å få daglige avlesninger på CO2-beholdningen.
Baksmell for mikrobryggerier
Ett annet ølfenomen er at etterspørselen av mikrobrygget øl siden i fjor høst har vist en negativ tendens.
– Det blir spennende å se hvor salget stabiliserer seg.
Hansa Borg har kjøpt seg opp i Nøgne Ø (solgte for 50 millioner i 2017). Bergens stolthet har også rykket inn i Trondheim ved å sikre seg 50 prosent av aksjene i Austmann (solgte for 18 millioner i 2017).
– Vi mener at mikrobryggeriene styrker interessen for øl. Etterspørselen etter de store bryggerienes spesialøl øker også. Hansa har i dag den mest solgte Ipa-varianten, sier Giil.
Lite festlig
Fjoråret ble ikke bare festlig for Hansa Borg-konsernet. Inntektsfallet var på vel 250 millioner medregnet særavgiftene til staten.
– Fallet skyldes at vi var utelukket fra Rema store deler av året. Selv om vi hadde bra salg gjennom Norgesgruppen og Coop, så kunne ikke det demme opp for nedgangen i Rema.
En regnskapsmessig effekt påvirket også resultatet negativt. I etterkant av at bryggeriet overlot distribusjonen til grossistene i 2016, mistet de omsetning knyttet til denne delen av virksomheten.
Edruelighet i september
Selv om Hansa-sjefen nyter ølsalget i sommermånedene, har han ikke glemt sukkeravgiften som ble innført til sterke protester fra bransjen.
– Vi har fått et løft på kort sikt, men vi vil merke problemet igjen i september. (Vilkår)