Styret har utnevnt Lars P. S. Sperre (41) som konstituert konsernsjef i Norske Skogindustrier asa med umiddelbar tiltredelse. Sperre har vært ansatt i Norske Skogindustrier ASA siden 2006 og vært medlem av konsernledelsen siden 2014.

– Hva betyr de siste dagenes uro i selskapet for fremtiden?

– Vi skal ikke trekke noen konklusjoner hverken i positiv eller negativ retning. Sven (Ombudstvedt red. anm.) valgte å si opp, men dette endrer ikke noe for selskapet, sier styreleder Henrik A. Christensen til DN like etter søndagens styremøte.

– Hvorfor falt valget som ny konstituert konsernsjef på Lars Sperre?

– Det var et enkelt valg. Han har jobbet i Norske Skog i over ti år, og han sitter i konsernledelsen. Han har vært ansvarlig for strategi og refinansiering. For å si det sånn, vi kommer ikke til å se oss om etter ny administrerende direktør nå, sier Christensen.

Styrelederen sier byttet av toppsjef er nokså udramatisk, selv om det skjedde plutselig, like etter Ombudstvedts famøse aksjesalg.

Styreleder Henrik A. Christensen.
Styreleder Henrik A. Christensen. (Foto: Mikaela Berg)

Svært motivert 

 - Jeg er svært motivert til å påta meg denne utfordringen. Norske Skog har mange dyktige medarbeidere med høy kompetanse og stort initiativ. Jeg er trygg på at vi sammen vil løse utfordringene med å realisere konsernets muligheter. Norske Skogs drift og kontantstrøm er god, men gjeldsnivået er for høyt og for mye av kontantstrømmen går dermed til rentebetalinger i stedet for å kunne investeres i konsernets virksomhet, sier Lars P. S. Sperre, konstituert konsernsjef i Norske Skog. 

Sperre har juridisk embetseksamen fra Universitetet i Bergen fra 2002. Sperre har tidligere arbeidet som advokat hos Wikborg Rein fra 2004 til 2006. Sperre har gjennom sine roller i Norske Skog de siste 10 årene opparbeidet seg en omfattende kompetanse innenfor konsernets effektiviseringsarbeid, finansiering og restruktureringsprosesser, heter det i meldingen.

 - Styret er meget tilfreds med at Lars tar denne utfordringen, og vi vil sammen med ledelsen ufortrødent fortsette arbeidet med å finne den beste refinansieringsløsningen for selskapet, videreutviklingen av Norske Skogs konkurransedyktige og solide fabrikkportefølje, samt realiseringen av konsernets vekstinitiativer. Norske Skog har høy gjeld, men positiv kontantstrøm og ingen obligasjonsforfall før i desember 2019, sier styreleder Henrik A. Christensen i børsmeldingen.

«Skapte en situasjon»

DN skrev tidligere søndag at Sven Ombudstvedt valgte å si opp stillingen som konsernsjef i papirprodusenten. Det skjedde fredag etter børsslutt, men ble først bekreftet av Ombudstvedt selv og Norske Skog søndag ettermiddag.

Styreleder Christensen forteller om hektisk dager etter Ombudstvedts aksjesalgt, og etter at han fredag leverte oppsigelsen.

– Oppsigelsen var ene og alene hans avgjørelse. Men det skapte en situasjon som vi måtte håndtere. Det har vært mye jobb gjennom helgen, men dette endrer ikke noe for selskapet, sier Christensen.

Han sier refinansiering av selskapets gjeld nå står øverst på dagsordenen både for styret og den nye konsernsjefen Lars Sperre.

– Fabrikkene dundrer og går som vanlig, og det er såvidt jeg vet ikke noe uro i organisasjonen. Egentlig er det ganske udramatisk, sier Christensen.

Saken oppdateres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: