SilMag International hadde i 2014 store planer om å produsere miljøvennlig magnesium i Hydros gamle fabrikk på Herøya utenfor Porsgrunn. Selskapet skulle ruste opp og bygge ut fabrikken til en årlig produksjonskapasitet på 65.000 tonn. Det ble også gitt et løfte om 330 nye arbeidsplasser.

I fjor høst så lite ut til å ha skjedd, bortsett fra at regningene hopet seg opp. Selskapet betalte ikke husleie til industriparken og hadde en rekke inkassokrav på til sammen 646.768 kroner fra forskjellige kreditorer. Disse har per april i år doblet seg til nær 1,3 millioner kroner.

Rotete regnskaper

Nå er selskapet også tvangsoppløst. Dette fordi det ikke er blitt levert inn årsregnskap for 2016 til Brønnøysundregistrene innen fristen. I tillegg har revisor trukket seg.

Regnskapet for 2015 viste et underskudd på ni millioner kroner og knapt 19 millioner kroner i negativ egenkapital. Aksjonærgjelden utgjorde 166 millioner kroner. DN har tidligere skrevet at regnskapene var så rotete at revisor ikke vil godkjenne dem.

Silmag har heller ikke daglig leder etter at Christer Lindqvist i fjor høst var ferdig i selskapet. I januar i fjor skrev DN at til tross for at satsingen var preget av tap, ga ikke selskapet opp og ansatte svenske Lindqvist som ny daglig leder. Målet hans var å hente rundt 2,5 milliarder kroner og sette spaden i jorden «om et års tid».

– Vi har finansiell kapital og teknisk organisasjon til å gjennomføre prosjektet. Vi ser ingen hindringer. Det er et fantastisk «clean tech»-prosjekt. Om et års tid håper jeg vi er i ferd med å starte anleggsarbeidene, sa Lindqvist til DN i januar.

Hollandske Evertaas b.v. er nå hovedeier etter at det tok over etter Serenity Capital og skotten Allan MacDonald, som lanserte prosjektet med brask og bram i 2014.

Vil få tilbake selskapet

Advokat Øystein Malmgren er oppnevnt som bostyrer. Han sier at det er for tidlig i prosessen til å si noe om boet.

– Selskapet jobber også med å få omgjort beslutningen, så får jeg se om de har en sjanse til å gjøre noe med det, forteller Malmgren.

Han sier det manglende regnskapet skyldes en konflikt med revisor, som valgte å trekke seg. Selskapets revisor, PwC, har sendt en regning på 62.500 kroner til inkasso.

– Nå sier selskapet at det har fått tak i en ny revisor og jobber med å få på plass et regnskap.

Malmgren påpeker at de for å tilbake selskapet, også må dekke utestående krav på nær 1,3 millioner kroner som selskapet har.

– Er det sannsynlig?

– Så langt har jeg ikke kommet. Nå må jeg få oversikt over dette, blant annet hva som er av verdier her. Så får vi se hva som skal gjøres, sier bostyreren. (Vilkår)

Fantastiske Storebrand-tall ødelegger DNs veddemål med Trøim
02:37
Publisert: