Det har nå gått over ti måneder siden Hydros aluminaraffineri Alunorte ble tvunget til å halvere produksjonen ved anlegget på grunn av oversvømmelser, utslipp av ubehandlet regnvann og anklager om mer alvorlige miljøutslipp.

De lokale miljømyndighetene i delstaten Pará i Brasil, Semas, har nå utstedt et teknisk notat som bekrefter at Hydros aluminaraffineri Alunorte trygt kan gjenoppta normal produksjon, ifølge en melding fra Hydro.

Semas har derfor løftet produksjonsrestriksjonene de tidligere påla Alunorte.

– Beslutningen fra Semas er en viktig anerkjennelse av at virksomheten ved Alunorte er trygg. Vi fortsetter dialogen med myndighetene for å få en løsning som tillater full produksjon ved Alunorte, sier John Thuestad, konserndirektør for forretningsområdet Bauksitt & Alumina i en uttalelse.

Trenger støtte og dom

Til tross for at Semas gir grønt lys til å gjenoppta full produksjon ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte, er fortsatt ikke i mål med å få en slutt på krisen i Brasil.

Hydro trenger fortsatt å få øvrige myndigheter i Pará til å støtte en oppstart av full produksjon. Dersom dette oppnås kan saken føres for domstolen på nytt slik at produksjonsrestriksjonene formelt kan oppheves.

Hydro opplyser i onsdagens melding at en studie utført av professorer fra Federal University of Campina Grande konkluderer med at Alunorte trygt kan produsere på full kapasitet, basert på dagens vannbehandlingskapasitet. Hydro påpeker at de aktuelle professorene er anerkjent som spesialister innen kjemiske ingeniørfag i Brasil,

Hydro kan imidlertid fortsatt ikke gjenoppta full drift ved Alunorte, da embargoen fra domstolen fortsatt gjelder. Alunorte vil ifølge meldingen fra Hydro informere domstolen om Semas beslutning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eldre sprer mest falske nyheter på Facebook
02:40
Publisert: