Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har personlig ivret for en omprofilering i kjølvannet av overtagelsen av nedstrømsselskapet Sapa for snart et år siden. Onsdag ettermiddag lanseres den på allmøte i selskapet.

– Omprofileringen koster 200 millioner kroner, men vi måtte uansett brukt 100 millioner bare på omprofilering av Sapa-anleggene etter oppkjøpet i fjor – noe vi har utsatt til nå, sier Brandtzæg.

– Dere ville ikke like godt skifte ut navnet i samme slengen, til Alunor eller noe sånt?

– Det var aldri aktuelt, sier Brandtzæg.

– Har dere behov for en ny start etter miljøkontroversene i Brasil?

– Nei. Dette arbeidet startet før Brasil-situasjonen oppsto, sier han.

Slik ser Hydros nye logo ut.
Slik ser Hydros nye logo ut. (Foto: Hydro)

Snøhetta står bak

Hensikten er å knytte det sammenslåtte selskapet tettere sammen. Arbeidet med både en ny logo, et nytt slagord og nye kjerneverdier har pågått siden i fjor høst, og mange arbeidsgrupper internt har jobbet med saken. Arkitekt- og designfirmaet Snøhetta har stått for selve logoutformingen. Meningen er at logoen både skal knytte an til historien med Hydro-vikingskipet, men samtidig synliggjøre produktet aluminium og Hydro-navnet. Til sammenligning antydet daværende Statoil et budsjett på mellom 230 og 250 millioner kroner da oljeselskapet skiftet navn til Equinor i vår.

Brandtzæg legger mye vekt på at Hydro i dag er det største norske selskapet målt i antall ansatte.

– Nå er vi et selskap med 35.000 aluminiumsentusiaster, sier han.

Han mener arbeidet med en felles bedriftskultur har en økonomisk verdi for selskapet. Det gamle norske nasjonsbyggingsselskapet, stiftet i selvstendighetsåret 1905, har fått tre engelske kjerneverdier på C: «care, courage, collaboration» – omsorg, mot og samarbeid.

– Er det behov for dette da? Jeg skulle likt å se den økonomiske betraktningen, regnestykkene bak, sier en aksjeanalytiker DN snakker med – som ikke ønsker å stå frem med navn for ikke å tirre selskapet unødig.

245 prosent kursoppgang

Ifølge Brandtzæg er det naturlig å endre profil rett og slett fordi selskapet har endret seg så mye. Den forrige profilendringen kom i forbindelse med utskillelsen av kunstgjødselselskapet Yara på begynnelsen av 2000-tallet. Yara tok med seg vikingskipet fra den gamle Hydro-logoen, mens Hydro fikk en ny, fortsatt med et slags viking-seil inkludert. Brandtzæg, som har jobbet hele karrieren i det gamle norske industrikonsernet, ble toppsjef i 2009.

– Da jeg ble leder av Hydro, hadde selskapet en markedsverdi på 29 milliarder kroner. Nå er markedsverdien på over 100 milliarder kroner. Hydro er verdens største integrerte aluminiumsselskap utenfor Kina, sier han. ​

– Siden du nevner både aluminium og Kina, er ikke fremtidsutsiktene truet nå som USA har innført straffetoll mot begge?

-Vi er godt posisjonert i alle markeder, og klarer oss bra. Samtidig er vi som selskap opptatt av en fri verdenshandel, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her ler FN av Donald Trump
Latteren fikk USAs president til å stoppe opp i talen.
00:59
Publisert: