Hydro har vært i forhandlinger med påtalemyndigheten i den brasilianske delstaten Pará i over en måned, med sikte på å kunne gjenoppta full produksjon på Hydros aluminaraffineri Alunorte.

Denne uken tok forhandlingene en dramatisk vending. Brasilianske myndigheter bekreftet tidligere fredag at Hydro forlot forhandlingsbordet onsdag, etter at selskapet avviste myndighetenes betingelser som ble gitt 23. mars.

I stedet tar Hydro påtalemyndigheten til retten, og krever at det gjøres nye undersøkelser av Hydros utslipp. Søksmålet er levert til den sivile domstolen i Barcarena, i delstaten Pará.

Ønsker videre dialog

Kommunikasjonssjef Bjørn Skaar i Hydro skriver i en epost til DN at de ikke ønsket at forhandlingene skulle bli avbrutt.

– Det påtalemyndigheten oppfattet som et avslag er et dokument hvor selskapet bekreftet at det er interessert i å fortsette forhandlinger for å nå rimelige vilkår for formalisering av TAC (Term of Conduct Adjustment («betingelser for adferdsendring»), skriver Skaar.

Han trekker frem at selskapet presenterte et alternativt forslag til vilkårene som ble formulert av påtalemyndigheten, som uttrykte at tilbudet ikke var i samsvar med allmennhetens interesse.

– Alunorte ba deretter om avklaring av hvilke punkter i motforslaget som ikke var i allmennhetens interesse, men påtalemyndigheten valgte å avslutte forhandlingene uten ytterligere begrunnelse, skriver Skaar.

Han sier Alunorte ønsker å fortsette dialogen med påtalemyndigheten og alle relevante myndigheter.

– Søksmålet Alunorte leverte 5. april har som siktemål å få påtalemyndigheten til å gjenoppta forhandlingene.

Hydros juridiske direktør Han Martin Heikvam i Brasil sier i en uttalelse at selskapet ønsker å fortsette dialogen med påtalemyndigheten og alle relevante myndigheter.

– Selskapet ønsker å fortsette dialogen med påtalemyndigheten, men denne gangen basert på et korrekt faktagrunnlag.

Gigantanlegg på halv maskin

Aluminaraffineriet har gått for halv maskin siden 1. mars, etter at Hydro ble pålagt å halvere produksjonen på grunn av mistanker om utslipp som hadde påvirket lokalbefolkningens drikkevann. Hydro har siden innrømmet en rekke utslipp, som det er uklart om har påvirket drikkevannet.

Kravene om redusert produksjon rammer selskapet hardt. I fjor produserte anlegget 6,4 millioner tonn alumina, som tilsvarte en markedsverdi på 18,5 milliarder kroner. Siden nyttår har selskapet falt mer enn 30 milliarder kroner i verdi.

At forhandlingene nå er brutt kan bety at full produksjon ligger lengre frem i tid.

Saksøker påtalemyndigheten

Samme dag som Hydro avbrøt forhandlingene gikk påtalemyndigheten i delstaten i Pará til sak mot Hydro, med krav om flere hundre millioner kroner i erstatning og sikkerhet.

Torsdag kveld brasiliansk tid ble det kjent at Hydro saksøker de samme påtalemyndigheten.

Ifølge Reuters er det vannstudien gjort av forskningsgruppen til Marcelo Lima ved forskningsinstituttet Evandro Chagas som står i sentrum for konflikten. Hydro krever nå at retten pålegger myndighetene å innhente nye studier.

Marcelo Lima, forsker ved Instituto Evandro Chagas, har ledet arbeidet med rapportene som har fått Hydro til å forlate forhandlingene med lokale myndigheter og gå til retten for å kreve nye studier.
Marcelo Lima, forsker ved Instituto Evandro Chagas, har ledet arbeidet med rapportene som har fått Hydro til å forlate forhandlingene med lokale myndigheter og gå til retten for å kreve nye studier. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

Forskningsgruppen har gjort en rekke undersøkelser på oppdrag fra lokale myndigheter i Brasil, som bruker resultatene i sitt arbeid.

Skjærtorsdag publiserte forskningsgruppen sin andre rapport, som Hydro er rykende uenig i. Rapporten påviste en rekke tungmetaller og andre kjemikalier i drikkevann og elver som også er funnet på Hydros anlegg.

– Vi ber nå retten om å fortsette diskusjonene med påtalemyndigheten på et korrekt faktagrunnlag, uttaler Hydros juridiske direktør Hans Martin Heikvam til Reuters.

En ny studie bør «utvikle en undersøkelsesplan i henhold til etablerte juridiske standarder og nødvendig vitenskapelig presisjon», ifølge Heikvam.(Vilkår)

Handelskrigen mellom USA og Kina forklart på 102 sekunder
DNs kommentator Bård Bjerkholt om frykten med handelskrigen mellom USA og Kina
01:42
Publisert: