Kvikksølv, bly, arsen og kadmium. Alle er tungmetaller, og alle er blant stoffene som er funnet i ulovlige mengder elven Murucupi i nærheten av Hydros aluminiumsraffineri i Barcarena nord i Brasil, ifølge forskningsinstituttet Evandro Chagas.

Instituttet legger skjærtorsdag frem dette og andre resultater i en ny rapport.

I rapporten konkluderes det ikke med at stoffene må ha kommet fra Hydro, men det heter: «Alle de giftige elementene som ble påvist i avfallsvannet fra Hydro er også påvist i Murucupi-elven».

Forskeren Marcelo Lima har ledet forskningsgruppen som står bak rapporten, som er den andre i rekken gjort på oppdrag fra lokale myndigheter i Brasil. Hans første rapport, som Hydro også har lenket til på sine krisenettsider, skapte kraftige reaksjoner i lokalsamfunnet rundt Hydros aluminaanlegg Alunorte, i delstaten Pará nord i Brasil. Den første rapporten kom etter at Evandro Chagas ble bedt av de lokale myndighetene om å granske hva som hadde skjedd.

Går lengre

Den gangen fastslo Lima at tettsteder i nærheten av anlegget måtte få utdelt drikkevann umiddelbart, fordi det var påvist blant annet aluminium og andre stoffer i drikkevannet.

Nå går han enda lenger i sine konklusjoner.

Stoffene som er påvist indikerer at vannet er helsefarlig for friluftsliv, fiske og som drikkevann, ifølge rapporten, som nå blant annet anbefaler at større deler av befolkningen i Barcarena får utdelt drikkevann.

– Minst åtte elver og vannkilder kan ha blitt forurenset, sier Lima til DN.

I tillegg til elvene Murucupi og Pará, hvor Hydro har erkjent utslipp i eller i nærheten av elveløpet, kan også Arapiranga, Guajará do Beja, Arienga og Tauá være berørt, ifølge Lima.

Hydro kritiske

Hydros kommunikasjonsdirektør Halvor Molland ønsker ikke å kommentere detaljene i den nye rapporten før Hydro har gjennomgått den, men slår hardt tilbake mot Limas uttalelser.

Kommunikasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.
Kommunikasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

– Limas uttalelser må stå for hans regning. Forskningsinstituttet Evandro Chagas ønsker ikke å møte Hydro for å presentere sine funn, og vi ønsker ikke diskutere disse gjennom norske medier, skriver Molland.

Han er imidlertid kritisk til den første rapporten fra forskningsgruppen ledet av Marcelo Lima:

– Tredjepartsvurderinger av den første IEC-rapporten har funnet store svakheter angående metodikk og konklusjoner, og at IEC heller ikke er akkreditert av brasilianske myndigheter til å utføre de fleste av de målingene som ligger til grunn for rapporten.

Ifølge Marcelo Lima har det ikke bare vært utslipp gjennom rør og kanaler fra anlegget. Han mener oversvømmelser inne på anlegget gjorde at avfallsvann rant over murene rundt anlegget.

Det er oversvømmelsen i denne delen av Hydros anlegg som skal ha rent ut i regnskogen, ifølge forsker Marcelo Lima.
Det er oversvømmelsen i denne delen av Hydros anlegg som skal ha rent ut i regnskogen, ifølge forsker Marcelo Lima. (Foto: Privat)
Her er Hydros eget oversiktsbilde som viser elveløpet til elven Murucupi hvor de mest alvorlige funnene av tungmetaller er gjort, ifølge rapporten fra Evandro Chagas-instituttet som offentliggjøres skjærtorsdag. Til høyre for elven ligger et rødslamdeponi. Til venstre for elven ligger raffineri-anlegget.
Her er Hydros eget oversiktsbilde som viser elveløpet til elven Murucupi hvor de mest alvorlige funnene av tungmetaller er gjort, ifølge rapporten fra Evandro Chagas-instituttet som offentliggjøres skjærtorsdag. Til høyre for elven ligger et rødslamdeponi. Til venstre for elven ligger raffineri-anlegget. (Foto: Hydro)

– Vi skal forsøke å publisere mer informasjon om akkurat dette. Men det jeg kan si, er at det definitivt var en oversvømmelse som gikk over murene rundt anlegget, uttalte Lima på en pressekonferanse i Belém i Brasil onsdag kveld lokal tid.

Hydro ønsker skjærtorsdag ikke å besvare Limas påstander om oversvømmelse.

– Vi vil gjennomgå rapporten. Vi vil legge frem resultater fra våre interne og eksterne undersøkelser 9. april, skriver Hydros kommunikasjonsdirektør Molland i en epost. (Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13 Min
Publisert: