Aluminiumsprodusenten Hydro utmerker seg sjelden med de største kursbevegelsene på Oslo Børs. 

Torsdag har imidlertid selskapet skilt seg ut med å være en av vinnerne, med en oppgang på over tre prosent. 

DN Investor skrev torsdag morgen at Hydro-aksjen kunne stige, etter at den amerikanske konkurrenten Alcoa avsluttet dagen med en oppgang på nesten syv prosent på New York-børsen onsdag.

Alcoa-aksjen har startet året med en oppgang på 24 prosent, mens Hydro-aksjen har hengt etter. 

Forklaringen? Kina

Aluminiumsprisen steg gjennom hele 2016, men har fått et ekstra løft etter valget av Donald Trump som USAs neste president. Det er utsiktene til trøbbel for kinesiske aluminiumsprodusenter og deres eksportmuligheter som ligger bak oppgangen.

Nyhetsbyrået Bloomberg siterte torsdag morgen en analyse fra den anerkjente storbanken Goldman Sachs, der aksjeanalytikerne tror aluminiumsprisene kan stige kraftig. Goldman viser til at det allerede er kuttet aluminiumskapasitet i tre kinesiske provinser, og at det kan komme nye reformer i industrien i Kina som gjør at landet må redusere eksporten. 

Sammen med handelspress fra den nye presidentadministrasjonen i USA kan dette bidra til å redusere den kinesiske produksjonen med så mye som 2,5 millioner tonn, noe som vil gi underdekning i markedet – og kan sende aluminiumsprisene så høyt som til 2000 dollar tonnet, ifølge Goldman. 

– Hydro er et Kina-case. De kan gjøre så mye de vil på hjemmebane, men det er utviklingen i Kina som styrer. Dermed blir Goldman-nyheten det eneste signifikante for kursutviklingen i dag, sier aksjeanalytiker Morten Normann i Carnegie til nyhetsbyrået TDN Finans torsdag. 

– Ikke overrasket

Aluminiumsprisen steg til det høyeste siden mai 2015 etter at Wilbur Ross, Trumps foreslåtte handelsminister, i en høring i Senatet uttalte at det må fokuseres mer på anti-dumpingtoll mot stål- og aluminiumindustrien. Ross legger skylden for en overskuddskapasitet på metaller på Kina, og sier han er mot handel som er skadelig for amerikansk industri. 

– Den positive utviklingen i Hydro er drevet av kommentarene fra Wilbur Ross om økt fokus på straffetoll på aluminium i USA. Alcoa var opp over seks prosent onsdag sammen med US Steel og andre stålselskaper, og aluminiumsprisen har steget nesten to prosent på nyheten. Jeg er ikke overrasket over at Hydro stiger i dag, sier Eivind Sars Veddeng i DNB Markets til TDN Finans.

I tillegg kommer at kinesiske myndigheters subsidiering av aluminiumsprodusenter nå er klaget inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO), noe som kan gi reduserte subsidier og redusert kinesisk produksjon – og dermed høyere priser – om det fører frem.

– Risikoen i aluminiumsmarkedet er betydelig vektet mot oppsiden gitt at potensialet for kapasitetskutt brer seg fra stål og kull til andre råvarer som sement og aluminium. WTO-klagen kan øke sannsynligheten for en mulig kapasitetsjustering i Kina, i det minste på marginen», skriver Goldman Sachs, ifølge Bloomberg News.

Selv om Goldman Sachs er positive til aluminiumsprisen, tar de ned kursmålet på Hydro-aksjen fra 45 til 42 kroner, melder TDN Finans.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Timelapse av det nye Munch-bygget
Det tok 33 døgn å ferdigstille den enorme betonggliden til det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo.
01:58
Publisert: