Hydro er avhengig av en stabil tilgang på alumina for å produsere aluminium, og dermed kunne levere bildeler og andre produkter til sine kunder. Etter utslippsskandalen ved Hydros gigantiske Alunorte-anlegg i Brasil er produksjon av alumina fra bauksitt der halvert, og Hydro jobber for å sikre seg nok av den viktige ingrediensen.
– Ved hjelp av aluminalagre på verkene våre og ekstra innkjøp av alumina i tredjepartsmarkedet, har vi tilstrekkelig alumina for de neste ukene. Dette kan forlenges ved ytterligere kjøp i tredjepartsmarkedet og andre avbøtende tiltak, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken i Hydro til DN.
Hydro eier mer enn 90 prosent av Alunorte-verket, som produserte hele 6,4 millioner tonn alumina i fjor. Det tilsvarte en markedsverdi på 18,5 milliarder kroner.
Det er spesielt Hydros egne aluminiumsverk som er avhengig av leveringer fra Alunorte, og dersom problemene på Alunorte i Brasil fortsetter, kan selskapet bli hardt rammet.
– Kinkig situasjon
Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities tror aluminamangel kan bli et alvorlig problem for Hydro og påpeker at aluminakjøp fra andre produsenter kan bli dyrt.
– Når verdens største raffineri går for halv maskin, så vil det gå ut over markedsprisen, sier Sivertsen.
Aluminaprisen har falt siden sent i fjor høst, men har fått et bittelite oppsving etter Alunorte-trøbbelet.
Sivertsen påpeker at det ifølge analyseselskapet Wood Mackenzie allerede var ventet et aluminaunderskudd i det globale markedet på rundt 800.000 tonn i 2018, selv før produksjonen ved Alunorte-anlegget ble halvert.
– Dette underskuddet vil selvfølgelig bli større når verdens største fabrikk er delvis stengt ned. Hydro må derfor forvente at aluminamarkedet nå vil endre seg og at markedsprisene sannsynligvis vil stige, sier Sivertsen.
Han slår fast at det kan bli en stor utfordring at hele oppstrømsproduksjonen av aluminium er avhengig av en stabil tilførsel av alumina.
– Det er en kinkig situasjon, sier aksjeanalytikeren.
Varslet om mulige problemer
Hydro varslet fredag 2. mars om at det hadde erklært såkalt force majeure på leveringene fra Alunorte. Det er en ordning der selskapet mener forhold utenfor deres kontroll gjør at det ikke kan innfri sine forpliktelser.
Ifølge opplysninger fra Hydro har også flere andre selskaper i konsernet, Hydro Aluminium International sa og Hydro Aluminium as, erklært force majeure til sine kunder når det gjelder alumina. Det skjedde mandag 5. mars.
For leveringene av ferdig aluminium har imidlertid Hydro kun advart kundene om et mulig varsel.
– Forretningsområdet primærmetall har ikke sendt sine kunder et formelt force majeure-varsel, men snarere informert sine kunder om at et slikt varsel kan komme, dersom situasjonen ved Alunorte skulle vise seg å bli langvarig, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken.
Fra selger til kjøper
Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities peker på at produksjonskuttene ved Alunorte gjør at Hydro vil gå fra å være en selger til en kjøper i aluminamarkedet.
– Hydro har frem til nå hatt et årlig overskudd av alumina på 1,7 millioner tonn i året som er blitt solgt i markedet. Produksjonskuttet ved Alunorte innebærer at minst 3,1 millioner tonn av produksjonen forsvinner, og Hydro kan dermed bli nødt til å kjøpe alumina i markedet, sier Sivertsen.
I tillegg til problemene ved Alunorte påpeker Sivertsen at Hydro nå også er truet av Donald Trumps nye tollsatser på stål og aluminium og konsekvensene av disse.
Hittil i år har Hydro-aksjen falt rundt 20 prosent på Oslo Børs og selskapets markedsverdi har krympet med 26 milliarder kroner.(Vilkår)