Den føderale domstolen i Belém i Brasil har i en sivil sak hevet produksjonsforbudet mot Hydros Alunorte-anlegg. Anlegget vil fortsatt gå for halv maskin inntil det foreligger en tilsvarende strafferettslig dom.

Hydro skrev i en børsmelding natt til torsdag at utfallet av den sivile saken vil bli brukt i straffesaken som skal avgjøres innen kort tid.

«Det er forventet at avgjørelsen i den sivile saken vil gjøres gjeldende i straffesaken innen kort tid», skrev Hydro i meldingen.

Inntil videre vil produksjonen på aluminiumsraffineriet holdes på 50 prosent til produksjonsforbudet under den strafferettslige prosessen også blir hevet.

– Jeg er fornøyd med støtten fra lokale interessenter og våre ansatte. Vi ser frem til å kunne gjenoppta driften i Alunorte og starte opp igjen den fulle verdikjeden, som vil være positivt for oss og staten Pará, sier konserndirektør for forretningsområdet Bauksitt og Alumina, John Thuestad.

Venter kurshopp

Analytiker Morten Normann i Carnegie er overrasket over at den etterlengtede domsavgjørelsen i Brasil er delt opp i en sivilrettslig og en strafferettslig prosess.

– Dette hadde jeg ærlig talt ikke fått med meg, og det overrasker meg litt. Når det er sagt bør de to sakene være nær identiske, og denne avgjørelsen er dermed veldig viktig, sier Normann.

Han er ikke i tvil om at Hydro-aksjen vil reagerer positivt på nattens nyhet.

– Dette er selvfølgelig veldig positivt. Hydro er i meldingen veldig klare på at de nå venter en rask avgjørelse i den strafferettslige saken og det tror jeg på, sier Normann.

Siden Alunorte-krisen startet har Hydro-aksjen falt over 38 prosent i verdi. Den handles nå til de laveste nivåene siden høsten 2016.

– Kursen av tynget av fallende aluminiumspriser, og tilspissing av handelskrigen de siste ukene. Derfor kan kanskje dagens kursutslag bli større enn det ellers ville være grunn til å vente, sier Carnegie-analytikeren.

Han påpeker samtidig at noe av dagens nyhet allerede kan være priset inn siden det i april ble kjent at Ministério Público støttet begjæringen om å få restriksjonene opphevet.

Tidligere enn ventet

Analytiker Truls Engene i SEB er positivt overrasket over at rettsavgjørelsen om å løfte produksjonsrestriksjonene kom allerede nå.

– Både vi og markedet ventet at dette tidligst ville skje i tredje kvartal, så det er gledelig at avgjørelsen allerede er tatt nå selv om man fortsatt trenger en strafferettslig dom, sier Engene.

I et rettsmøte i begynnelsen av april startet den føderale dommeren i Brasil en prosess med å oppnevne to eksperter som skal vurdere dokumentene i saken. Denne prosessen kunne ta opptil 90 dager. Hydro håpet imidlertid at begjæringen som ble fremsatt sammen med Ministério Público i midten april ville skape fortgang i prosessen, og det er dette som nå har skjedd.

– Dersom den siste dommen kommer på plass raskt kan Hydro begynne å øke produksjonen ved Alunorte igjen, sannsynligvis allerede i andre kvartal, sier Engene.

Fikk avgjørende støtte

Det har nå gått over ett år og to måneder siden verdens største aluminaraffineri, Alunorte, ble tvunget til å halvere produksjonen etter utslipp av ubehandlet regnvann, og anklager om mer alvorlige miljøutslipp.

Beslutningen om å heve produksjonsforbudet i den sivile saken kom etter en høring 12. april. Ministério Público og Hydros anlegg leverte en felles begjæring om å heve produksjonsforbudet for noen uker siden.

Statsadvokat Ubiratan Cazetta ved Ministério Público sa til Dagens Næringsliv i april at de trodde at den føderale domstolen kom til å heve forbudet.

Ikke lov til å bruke deponi

Hydro påpekte i torsdagens melding at domstolen ennå ikke har tatt stilling til forbudet mot å bruke det nye rødslamdeponiet (DRS2) ved Alunorte-anlegget.

I oktober i fjor overrasket Hydro markedet ved å melde at det gamle rødslamdeponiet (DRS1) er fullt. Hydro varslet full nedstengning av Alunorte, men krisen ble i løpet av få dager avverget ved at Hydro fikk lov til å ta i bruk pressfilterteknologi som tørker slammet på en mer effektiv måte og dermed forlenger levetiden til deponiet.

– Gjenværende levetid for DRS1 er estimert til 8 til 18 måneder, avhengig av produksjonsnivået ved Alunorte, sa avtroppende Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg under en telefonkonferanse i slutten av april.

Hydro gjentok dette anslaget i torsdagens børsmelding. Under telefonkonferansen i april fikk Brandtzæg spørsmål fra en analytiker om «hva det hjelper å få løftet produksjonsrestriksjonene dersom deponiet kun har 8 måneders levetid?»

– Levetiden kan bli ytterligere forlenget dersom geologiske undersøkelser av deponiet slår fast at dette er trygt, svarte Brandtzæg kort tid før han gikk av som Hydro-sjef

– Eneste bærekraftige løsning

Godkjennelsen av det nye deponiet (DRS2) er en separat prosess fra begjæringen om å løfte produksjonsrestriksjonene ved Alunorte. Ministério Público har kun støttet den sistnevnte prosessen, så veien for å få godkjent DRS2 kan dermed være lengre.

– Vi jobber parallelt med å få godkjent bruken av DRS2, som på lang sikt er den eneste bærekraftige løsningen for Alunorte, sa Brandtzæg i slutten av april.

Alunorte-krisen har gitt Hydro et inntektstap på flere milliarder kroner. I tillegg har krisen ført til økte kostnader i produksjonen av aluminium, på grunn av økte priser på den viktige ingrediensen alumina. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.