Statsadvokaten i den brasilianske delstaten Pará har rettet et sivilt søksmål mot Hydro der de krever at selskapet stiller garantier for å sikre at selskapet kan dekke mulige erstatningsutbetalinger etter utslippsskandalen ved Alunorte-fabrikken.

Det fremgår av en melding publisert på de offisielle nettsidene til delstatsmyndighetene i Pará.

Lokalmyndighetene krever i søksmålet at Hydro stiller 250 millioner brasilianske realer som garanti for mulige erstatningskrav. Med dagens valutakurs utgjør dette en avsetning på drøyt 585 millioner koner.

Myndighetene åpner imidlertid for at Hydro også på annen måte kan stille troverdige garantier for at erstatningskrav vil bli dekket.

Kjent med søksmålet

Hydro har ennå ikke fått selve søksmålet.

– Vi er kjent med at myndighetene i delstaten Pará skal ha levert inn et søksmål mot Alunorte, men vi har ikke mottatt noen formell notifisering om dette. Vi vil vurdere dette når søksmålet er blitt forkynt for oss, sier assisterende informasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken til DN.

Statsadvokaten i Pará retter i pressemeldingen kritikk mot Hydros håndtering av utslippene ved aluminaraffineriet Alunorte.

– Tiltakene som ble innført var ikke tilstrekkelige for å sikre samfunnets interesser knyttet til å opprettholde miljømessig kvalitet og innbyggernes helsetilstand, skriver statsadvokaten i pressemeldingen.

Myndighetene understreker også at erstatningsutbetalinger vil være et nødvendig tiltak for å lette byrden på lokalsamfunnet etter utslippene ved Hydro-anlegget.

Trues med bøter

Statsadvokaten skriver i pressemeldingen at Hydro har handlet i strid med kravene i lisensen for virksomheten ved Alunorte-fabrikken, og at selskapet har skadet helsen og miljøet til innbyggerne i Pará, og spesielt Barcarena-området der fabrikken ligger.

Søksmålet inneholder også en rekke andre krav til Hydro, og lokalmyndighetene truer med dagbøter på rundt 230.000 kroner per dag dersom Hydro ikke innretter seg.

Hydro har den siste måneden innrømmet flere utslipp av ubehandlet regnvann fra Alunorte-anlegget. Selskapet avviser imidlertid at det har forekommet utslipp av rødslam fra fabrikken.

Den interne ekspertgruppen og et eksternt analysebyrå legger frem sine foreløpige rapporter førstkommende mandag. (Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13
Publisert: