Det har gått over fire måneder siden brasilianske myndigheter tvang Hydro til å halvere produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte, nord i Brasil.

Produksjonskuttet har hatt store negative ringvirkninger, og Hydro er blitt nødt til å halvere produksjonen også ved bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras.

24. juli legger Hydro frem resultatene for andre kvartal. Dette blir første gang markedet får se den fulle effekten av Hydros brasilianske krise på selskapets finansielle resultater.

– Tallene for andre kvartal blir neppe noen fest, sier aksjeanalytiker Morten Normann i Carnegie.

Han har ennå ikke rukket å finregne på estimatene for Hydros resultater i kvartalet som nettopp er avsluttet, men slår fast at Alunorte-effekten blir merkbar.

Ett punkt gjenstår

Hydro har de siste månedene forhandlet med brasilianske myndigheter om et løsningsforslag som kan bane vei for en rettsbeslutning om å heve produksjonsrestriksjonene som er pålagt Alunorte.

I midten av juni anslo det brasilianske myndighetsorganet Ministério Público at en enighet ville være oppnådd innen utgangen av juni, men forhandlingene fortsetter nå på overtid.

Ministério Público omtales gjerne som en kombinasjon av statsadvokat og sivilombudsmann, og det var representanter herfra som gikk til retten og fikk pålagt halvering av produksjonen på Alunorte etter påstandene om skadelige utslipp fra anlegget etter styrtregn i februar.

– Vi er i tett og konstruktiv dialog med myndighetene i Brasil for å bringe Alunorte tilbake til normal drift, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken.

Det som gjenstår i forhandlingene, er ifølge Ministério Público å bli enige om hvor mye Hydro skal gjøre for å hjelpe lokalbefolkningen i området rundt Alunorte-anlegget – en befolkning som lider under svært vanskelige økonomiske og sanitære forhold.

Hydro nekter fortsatt å gå med på myndighetenes ønske om direkte utbetalinger av to månedslønner, rundt 4000 kroner, til vanskeligstilte husholdninger.

Utsatt på grunn av fotball

– Betaling av minimumslønn vil trolig få negative konsekvenser for lokalsamfunnene, skriver Hydro i sitt forhandlingsutspill.

I dokumentet skisserer selskapet fire alternative løsninger hvor tilsvarende summer bevilges indirekte, gjennom et matkupongprogram, ulike modeller for investeringer i lokale prosjekter og en form for lokal, sosial valuta.

Mandag denne uken hadde Ministério Público invitert lokalbefolkningen til et møte for å diskutere Hydros alternative løsningsforslag og utforme nye forslag som skal sendes tilbake til Hydro for nye vurderinger.

24. juli legger Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg frem selskapets resultater for andre kvartal. Da får investorene for første gang se den fulle effekten av produksjonskuttet ved Alunorte-anlegget i Brasil.
24. juli legger Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg frem selskapets resultater for andre kvartal. Da får investorene for første gang se den fulle effekten av produksjonskuttet ved Alunorte-anlegget i Brasil. (Foto: Gunnar Blöndal)

Men få dager før møtet skulle avholdes, ble det klart at det ville kollidere med Brasils åttendedelsfinale mot Mexico i fotball-VM. I en ny innkalling ble det derfor forklart at landslagets kamp kunne «vanskeliggjort deltagelse» eller «hindret oppmøte», og at møtet derfor ble utsatt til torsdag 5. juli.

Hydro ønsker ikke å kommentere utsettelsen.

– Håper dere nå på at Brasil skal ryke ut av VM fredag for å få fremgang i prosessen?

– Ingen kommentar, sier Brynhildsbakken.

Milliardsmell allerede i mars

Da Hydro la frem sine tall for første kvartal, viste regnskapet at driftsresultatet til den kriserammede virksomheten i Brasil falt med over 1,1 milliarder kroner. Mens virksomhetsområdet Bauksitt og Alumina i fjerde kvartal fikk et underliggende driftsresultat (ebit) på 1,87 milliarder kroner, fikk det i første kvartal kun et driftsresultat på 0,74 milliarder kroner.

Det kraftige resultatfallet kommer til tross for at første kvartal kun inneholdt én måned med produksjonskutt ved Alunorte. I tillegg ble produksjonen ved bauksittgruven Paragominas halvert i løpet av mars, og i midten av april kuttet også smelteverket Albras produksjonen med 50 prosent.

Produksjonskuttet ved verdens største aluminaraffineri sendte sjokkbølger inn i aluminamarkedet, og prisen på den avgjørende råvaren nær doblet seg i april. Dette prishoppet, i kombinasjon med amerikanske sanksjoner mot den russiske aluminiumskjempen Rusal, bidro også til et kraftig prishopp for aluminium.

Frykten i de to markedene har siden begynnelsen av mai avtatt betraktelig, og prisene har falt en del tilbake. Høye markedspriser på to av Hydros viktigste produkter kan bidra positivt og motvirke noe av den negative resultateffekten av produksjonskuttene i Brasil.

Gjetter neste år

Analytiker Morten Normann i Carnegie lar seg ikke overraske over at Hydro ikke lykkes med å få i havn en løsning på Alunorte-krisen i andre kvartal.

– Jeg har ventet at dette ville bli en langdryg prosess. I mine estimater har jeg tatt utgangspunkt i at Alunorte kommer opp i full produksjon i begynnelsen av neste år, men det er ren gjetning, sier Normann.

Han trekker frem kulturforskjeller som en av grunnene til at Hydros forhandlinger i Brasil tar tid.

– Alunorte-problemene skal løses i en annen del av verden, der det er litt frykt for «loss of face» og en kamp om å fremstå som seierherre. I tillegg er det mange forskjellige parter, ulike agendaer og en haug med organisasjoner som er ute etter å sko seg på situasjonen, sier Normann.

Kraftige kursfall

Fra Alunorte-problemene ble kjent den 26. februar og frem til 6. april, falt Hydro-aksjen over 18,5 prosent. Vendepunktet kom 9. april da Hydro la frem to granskningsrapporter som begge konkluderte med at det ikke hadde forekommet utslipp fra rødslamdeponiene og at utslippene av ubehandlet regnvann ikke hadde ført til varige miljøeffekter eller forurensning.

Fra 9. april og frem til midten av juni steg Hydro-kursen nær 23 prosent og nærmet seg nivåene fra før utslippene ble kjent. Siden den gang har kursen på nytt innledet et kraftig fall og har de siste ukene falt over ti prosent. (Vilkår)

Eldar Sætre om fotball og investeringer i Brasil
Brasil har alltid vært et av Equinor-sjef Eldar Sætres favorittlag. DN har fulgt ham på kamp i Rio, byen der Equinor satser mer enn noen andre steder.
01:17
Publisert: