Hydro-eide Alunorte har nå inngått en avtale med det brasilianske statsadvokat/ombudsmannsembetet Ministério Público om neste steg videre i prosessen for å få gjenåpnet Alunorte – verdens største aluminaraffineri.

Bilder fra Hydros aluminaraffineri Alunorte, i Brasil.
Bilder fra Hydros aluminaraffineri Alunorte, i Brasil. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

Ifølge en melding fra Hydro tirsdag ettermiddag skal det hentes inn uavhengige tekniske eksperter. Ekspertene skal vurdere om to rapporter fra miljømyndighetene Semas og Campina Grande-universitet om at det er trygt å kjøre opp igjen fra halv til full produksjon er i samsvar med reglene og tekniske «parametere».

Hydros Alunorte ble pålagt av brasilianske domstoler å kjøre for halv maskin på anlegget etter oversvømmelser og utslipp. Pålegget kom etter at Ministério Público hadde gått til domstolene.

Nå kan det se ut som det går mot en løsning.

«Dersom tredjepartsvurderingen støtter konklusjonen har Ministério Público forpliktet seg til skriftlig å erklære overfor den føderale domstolen i Belém at de ikke vil motsette seg en løfting av produksjonsembargoen», skriver Hydro.

Hydro eier Alunorte, som er et raffineri av bauksitt til alumina, den viktigste ingrediensen i aluminium. Raffineriet ligger i Barcarena i Pará-delstaten nordøst i Brasil. Belém er hovedstaden i Pará.

April

Ifølge avtalen er det nå bestemt en tidsplan fremover, og vurderingen de tekniske ekspertene skal utføre vil ta minst 30 dager.

«Avtalen inkluderer ikke en tidslinje for avgjørelsen som skal fattes av retten», fastslår Hydro. Det vil avgjøres av dommeren i saken.

Behandlingen i domstolen er berammet startet opp 4. april, der partene er Alunorte og Ministério Público.

«Retten har utnevnt to tekniske eksperter for å bistå retten ved vurderingen av det tekniske relatert til Alunorte-situasjonen. De tekniske ekspertene er gitt 60 dager til å gjennomføre evalueringen. Formaliseringsprosessen for de tekniske ekspertene forventes å ta minst 30 dager», heter det.

Avventer Aasheim

Den tekniske vurderingen av rapportene vil dermed ikke være klar før Hilde Merete Aasheim overtar som Hydro-toppsjef etter Svein Richard Brandtzæg 8. mai.

Da hun ble utnevnt, sa Aasheim at krisen i Brasil var hennes førsteprioritet.

– I dag er selskapet preget av utfordringer i Brasil. Førsteprioritet for meg er å ta tak i denne situasjonen, og sette en klar og tydelig agenda som skal bidra til forbedringer, sa hun.

Tikk tac

Hydro opplyser samtidig at det har blitt enige med Ministério Público om å endre avtalen de og delstatsmyndighetene i Pará tidligere har inngått om tiltak og støtte Hydro har lovet myndighetene, den såkalte tac-avtalen.

Det skal nå etableres en "teknisk komité for å diskutere gjennomføringen av Hydros forpliktelser. I tillegg blir noen av fristene i avtalen justert.

DN har tidligere skrevet at Hydro har forpliktet seg til å investere mer enn 600 millioner kroner i anlegget og lokalsamfunnet i tac-avtalen samt i en såkalt "sosial avtae", som skal støtte lokalsamfunnene. Dette kommer i tillegg til en halv milliard i investeringer i økt vannbehandlingssystem på fabrikken.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sender alle Boeing 737 Max til flykirkegård. – Det er ikke et sted du lagrer fly for én uke, sier flyekspert
00:55
Publisert: